Ostravský deník: V Nové huti vzpomínají na odchovance i medaile.

Další z ostravských periodik o nás napsal pár slov.

ČÍST DÁLE

27. 3. 2018

Další z ostravských periodik, který se o nás v poslední době zmínil, je Ostravský deník a vy si ho v plném přepisu můžete přečíst zde.

V Nové huti vzpomínají na medaile i odchovance

Ostravský deník

Ostrava – Mohou se pyšnit tím, že za dobu své existence nikdy neopustili nejvyšší soutěž. Basketbalový klub NH Ostrava patří k českým stálicím. První zmínky se objevují v roce 1952, a to současně se vznikem tělovýchovné jednoty Sokol Ocel NHKG Ostrava. Košíkáři tehdy začínali hrát v krajské soutěži. Již za rok přichází zápis mezi elitu. Po otevření haly Tatran se začíná psát novohuťácký příběh.

Ten přinesl tři ligová stříbra, šest bronzů a řadu nezapomenutelných bitev. Pamětníci si jistě vybaví ty z 80. let se Zbrojovkou Brno, ty v Koračově poháru třeba s Bolognou, nebo souboje v PVP proti CSKA Moskva, Lyonu či Badaloně.

Posledního velkého úspěchu dosáhla Nová huť v roce 2013, kdy po sedmnácti letech vybojovala ligovou medaili, konkrétně bronz. V cestě do finále vystavil stopku svěřencům Dušana Medveckého v rozhodujícím utkání Prostějov.

Nová huť je od té doby v útlumu. Minulé dvě sezony chyběla v play-off a i letos to podle všeho na vyřazovací boje stačit nebude. Poslední vyhraní odchovanci se rozprchli do jiných klubů, kvůli financím se lepí každou sezonu sestava z cizinců. „Nová huť byla dřív bašta basketbalu, a to taky od minižáků až po béčko. Základna se ale bohužel postupně rozpadla,“ přiznal Dušan Medvecký, který získal ligovou medaili jako hráč i trenér.

„Teď se situace v klubu mění, a chtěl bych říct: konečně. Jenže je to běh na dlouhou trať. Marek Stuchlý začal budovat základnu novou a počet dětí stále přibývá. Už jich tady je skoro pět set. Budeme tedy doufat a čekat, že nám vyrostou hráči, kteří by mohli dostat šanci. Do té doby ale nelze očekávat větší prolínání. Za ty roky vznikla díra. Není odkud brát. Máme každou sezonu nové cizince, a pak to takhle vypadá,“ řekl Medvecký.

„Chci spolupracovat se všemi kluby v okolí, mít s nimi dobré vztahy, protože vím, že pověst klubu z minulých let není zdaleka ideální. Problém je v tom, že hráče vychováte, ale v osmnácti letech se rozhodnou sami, kde chtějí hrát. Nezbývá tedy, než se jim teď maximálně věnovat a následně jim připravit takové podmínky, aby u nás v klubu zůstali.

Spolupracujeme s Markem Stuchlým, ale propast v kategoriích mezi 15 a 19 lety vidíme. Minimálně tři roky tak budeme čekat,“ uzavřel majitel NH Ostrava Tomáš Vrátný.

9: Tolik ligových medailí vybojovali basketbalisté NH Ostrava během klubové historie, která se začala psát v roce 1953. Nová huť slavila zisk cenného kovu naposledy před pěti lety, kdy získala pod vedením kouče Dušana Medveckého bronz. Předtím dosáhla v nejvyšší soutěži třikrát na stříbro (1984, 1986, 1987) a pětkrát na bronz (1960, 1971, 1982, 1983, 1996).

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

02

dny

11

hodin

54

minut

03

vteřiny

vs.

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále