Systém ligy na tři roky je již znám!

Asociace ligových klubů si dnes odhlasovala změny v systému Kooperativa NBL.

ČÍST DÁLE

16. 5. 2018

Asociace ligových klubů si v úterý odhlasovala změny v systému Kooperativa NBL, které budou v platnosti už od nové sezony 2018/19 a budou platit na příští tři roky. Nejvyšší soutěž basketbalistů dostála změn v nadstavbové části i v závěrečném play-off. Celý systém ještě podléhá schválení Výboru ČBF.

 

Základní část Kooperativa NBL 2018/19 se nebude lišit od letošního ročníku. Znamená to, že na kluby opět čeká dvoukolový systém, po kterém už ale dojde na jiné dělení startovního pole, než jsme byli dosud zvyklí. Do skupiny A1 postoupí osmička nejlepších týmů po základní části a týmy na 8. – 12. místě budou hrát skupinu A2. Zatímco v A1 se bude hrát dvoukolově, A2 nabídne čtyřkolový systém, aby všechny kluby odehrály stejný počet zápasů.

 

Po ukončení nadstavbové části odehrají celky na 7. – 10. místě předkolo play-off na dva vítězné zápasy (7. proti 10. a 8. proti 9.). Následovat budou čtvrtfinále a semifinále na čtyři vítězná utkání, finále se odehraje na tři vítězství, zápas o 3. místo zůstává na dvě vítězství. Z termínové listiny tak vypadla fáze play-out, prolínací soutěž o Kooperativa NBL zůstává. Takový systém by měl platit až do roku 2021.

 

„Diskuze o systému byla dlouhá, ale věcná. Není to jednoduché rozhodnutí. Už jen to, že se kluby shodly na tříleté fixaci systému, hovoří za věcnost dnešní diskuze,“ pochvaluje si předseda ALK Tomáš Kotrč. Vyzdvihuje fakt, že systém je fixován na delší časové období: „To je velmi dobrá vizitka gramotnosti Asociace ligových klubů a České basketbalové federace. Je to také signál partnerům.“

Hodně bylo dnes i v posledních dnech skloňováno datum 2021. Právě v tomto roce se uskuteční příští EuroBasket a k tomu směřuje dlouhodobý projekt České basketbalové federace. „ČBF přijala strategii účasti klubů v evropských pohárech. Je potřeba, aby reprezentanti a čeští hráči, kteří jsou na vrcholu tabulky, hráli těžká pohárová utkání. Tím pádem není možný čtyřkolový systém i vzhledem k FIBA oknům, která jsme si letos poprvé vyzkoušeli,“ upřesňuje Kotrč.

V evropských pohárech by od příští sezony měla být česká stopa mnohem výraznější. Díky dobrým výsledkům Nymburka v Lize mistrů se podařilo navýšit český koeficient natolik, že Nymburk by v základní skupině prestižní soutěže neměl být sám. „Oba finalisté mají přímý postup do Champions League a tím pádem zaručenou účast ve skupině, kde je osm týmů. To znamená 7 kvalitních utkání doma a sedm venku. Navíc díky dvěma týmům máme možnost sbírat body do koeficientu minimálně ve 28 zápasech,“ vypočítává předseda ALK.

Basketbalová Liga mistrů si získává na starém kontinentu čím dál větší jméno a láká zajímavá jména. Do evropského poháru chce proniknout čím dál více týmů z renomovaných soutěží ve Španělsku či Itálii. „Přestup“ z Euroligy nedávno ohlásil majitel tradičního řeckého klubu Panathinaikos Atény. Mít proto dvě místa v základní skupině takové soutěže je pro Kooperativa NBL dobrou vizitkou. A nemusí zůstat jen u toho…

„V nejbližších dnech by se mělo potvrdit, že třetí tým Kooperativa NBL bude zařazen do kvalifikace Champions League, kde pokud by neuspěl, bude hrát skupinovou fázi FIBA Europe Cupu,“ upřesňuje Tomáš Kotrč. Další české týmy mají navíc pozitivní zkušenosti z poháru Alpe Adria. To jsou všechno zkušenosti k nezaplacení pro hráče, ale i pro klubové managementy.

Výraznou změnou v systému nejvyšší soutěže bude předkolo play-off. V nadstavbových skupinách tak bude stále o co hrát. „Předkolem play-off jsme chtěli zvýšit počet zápasů a to především těch atraktivních, kde jde o všechno. Nechceme, aby týmy, které propadly do skupiny A2, neměly možnost zabojovat o play-off,“ přibližuje Kotrč pozadí zařazení předkola do termínové listiny.

Navíc se navýší i počet zápasů, kterými celá soutěž vyvrcholí. Finálová série se bude hrát na tři vítězné zápasy oproti dvěma současným. „Všechny kluby v jednotlivých sériích letošního play-off potvrdily vysokou kvalitu a atraktivitu, i když Nymburk stále dominoval. Teď máme před sebou ještě letošní finále a já předpokládám, že to nebude jednoznačná záležitost,“ těší se Kotrč na vyvrcholení letošního ročníku, i když už po dnešku ví, jak bude vypadat ten příští.

 

 

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

08

hodin

57

minut

28

vteřin

vs.

20. 3. 2024 18:00

SH Gymnázia Olomouc - Olomouc, 6. kolo - Skupina A2

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

68:76

18:1929:4145:59

16. 3. 2024 19:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 9. kolo - Skupina A2

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

2. MÍSTO

Skupina A212 VÝHER / 18 PROHER (40 %)