7. výhru přivážíme z Olomouce.

Dramatickou koncovku jsme zvládli.

ČÍST DÁLE

28. 12. 2022

Review: BK Olomoucko: NH Ostrava

Kolo:15.

Datum: 28.12.2022

 

 

Slavné ostravské dny stále nejsou u konce. A i přes jedno velké zaškobrtnutí pokračovaly i na Hané, kde tým po závěrečném dramatu se dvěma obraty uchvátil už pátou výhru (86-89) za posledních sedm utkání a stále tak stíhá šestou Opavu.

Nepravděpodobný hrdina Kevin Týml vytáhl NH za dvě minuty do trháku z 16-17 na 16-27, a když domácí zpod koše snížili na pět, ostravští dlouháni Mathon s Radukičem i trojkující Morgan vrátili ještě před půlí z pole přesnějším hostům bezpečnější náskok. Po 25 minutách REDSTONE ještě jednou stáhl na pět, ale pak už podkošová síla Nové huti nasytila trhák na 52-69.

S tím ale nebyl spokojen domácí power forward Heinzl, který mocně nastartoval kontr, z nějž po čtyřech ztrátách hostů i s pomocí Halady a útočných doskoků vzniklo snížení na 72-73 a po trojce Halady dokonce obrat na 79-78 tři minuty před koncem. Jenže Šmíd s Morganem dali trojkami NH nový život, a i když Williams šesti body ještě vrátil Olomoucko 19 sekund před koncem na 85-86, hosté se i přes polovičaté proměňování šestek díky ztrátě soupeře posunuli na 85-88 a v posledních vteřinách svůj náskok udrželi.

Nový nejužitečnější hráč NBL Radukič velel vítězům (už s Bohačíkem), kteří rozhodli trojkami (23/7 - 26/12), 24 body a 9 doskoky, Morgan přidal 18 bodů (trojky 8/5) a Mathon 15 se 7 doskoky. Domácí (bez Stamenkoviče, Motena) napájeli Heinzl (27+8 doskoků), Halada (20) a Williams (17).

 

Tihomir Bujan (kouč BK REDSTONE Olomoucko): „Bylo to pro nás hodně těžké, protože nám chyběl Darious Moten a také Erik Klepač. V okleštěné sestavě je to pro nás složité. Na přelomu poločasů jsme nabrali velkou ztrátu, vypadalo to špatně. Dokázali jsme se ale vrátit, za to si hráči zaslouží kredit. Možná nám i kvůli tomu trošku v koncovce chyběly síly. Nakonec rozhodla jedna střela soupeře navíc. Takový je basketbal.”

Dominik Heinzl (power forward BK REDSTONE Olomoucko): „Porážka hodně bolí. Nevzdali jsme se, když Ostrava vysoko vedla. Kousli jsme se a ztrátu dotáhli. Měli jsme to na dosah. Nepodařilo se to, o to je to pro nás horší. Škoda, že se vyfauloval Sreten Kněževič, ten nám v závěru chyběl především na dokoku na obou polovinách palubovky.”

Adam Choleva (kouč NH Ostrava): „Po prvním oddechovém čase ve 2. minutě jsme začali hrát náš basketbal a dlouho to bylo vidět. Olomoucko ale ukázalo, že má kvalitní tým a vůli zápasy otočit. Proto z toho bylo nakonec drama. V závěru rozhodly naše trošku větší zkušenosti. Klíčovou trojku trefil Filip Šmíd, pak přidal body Malik Morgan. Pak už domácí přestali věřit, to je zlomilo.”

Filip Šmíd (křídlo NH Ostrava): „Měli jsme tam několik hluchým momentů, kdy se Olomoucko dokázalo několikrát přiblížit. I tak to v jednu chvíli vypadalo, že to máme v kapse. Po trojce Dominika Heinzla na konci třetí čtvrtiny ale domácí vycítili, že by to ještě mohlo jít a vrátili se do zápasu. V tom je kráska basketbalu. Ani vedení o patnáct bodů nic neznamená. Výhra je pro nás hodně cenná, i když byla šťastná.”

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

02

dny

20

hodin

25

minut

10

vteřin

vs.

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

77:70

14:1126:2953:48

22. 4. 2024 19:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 3. kolo - Čtvrtfinále