Charita BEZ Faulů vynesla krásných 153 tisic korun!

Každoroční charitativní projekt má za sebou další úspěšný rok!

ČÍST DÁLE

24. 3. 2022

Stovky minel a faulů stály za to: 153 tisíc!                     

Další charitativní mise českého basketbalu byla úspěšně završena. Celkem 496 minutých střel, 238 faulů a 4 technické chyby se staly velkým základem pro částku 153.011 korun, jež se sbíraly na speciální vozík na ragby pro pětadvacetiletého Zdeňka Vrábela z Mladé Boleslavi, kterému se tak podaří splnit si svůj sportovní sen.

Po nehodě, jež mu v 19 letech změnila celý život, zůstal upoután na vozíku, přesto chtěl dál být aktivní a žít sportem. Z nevelkého vějíře možností si vybral ten nejdrsnější - ragby. To se však musí hrát na speciálně vyztuženém vozíku, který by si Zdeněk sám nemohl opatřit. S pomocí projektu Bez Faulu, na němž se podílí všech tucet klubů ligy basketbalistů, generální partner ligy pojišťovna Kooperativa, Konto Bariéry, Česká televize a samozřejmě i fanoušci, se však potřebné finance podařilo vybrat.

„Spolupráce s českým basketbalem nám se ženou udělala ohromnou radost a rozhodně předčila všechna naše očekávání. Díky tak vysoké vybrané částce je možné uhradit můj nový sportovní vozík a já se nyní můžu ragby věnovat bez omezení. Česká ragbyová liga už od zimy běží, takže se nemůžu dočkat, až se s novým vozíkem zapojím i do zápasů,” těší se Zdeněk Vrábel, pro nějž nyní bude největší výzvou zlepšování fyzických a herních výkonů.

„Oba chceme mnohokrát poděkovat všem zúčastněným, jelikož díky tomuto příspěvku se může manžel plnohodnotně zapojit zpět do světa sportu,” přidala se i Michaela Vrábelová, která je svému muži velkou oporou.

Zdeněk v neděli nechyběl v hledišti ani při ligové All-Star Game v Ústí nad Labem, kde letošní ročník charity Bez Faulu vyvrcholil. „All-Star Game se nám moc líbila. Viděli jsme basketbal na profesionální úrovni poprvé takhle živě a bylo to něco úplně jiného. Celý večer jsme si skvěle užili,” ocenil.

Výsledná částka se pro Zdeňka Vrábela skládala z několika zdrojů. Tím klíčovým byly příspěvky jednotlivých týmů, jež si před akcí vybraly jeden svůj domácí zápas, v němž daný klub za každou minutou střelu, faul či technickou chybu svého celku v zápase zaplatil určitou částku. Za každou nedanou střelu se přispívalo stokorunou, za faul dvěma stovkami a za technickou chybu (uděluje se většinou za protesty proti výroku sudích) rovný tisíc.

Celkem 496 minutých střel ode všech 12 týmů dalo dohromady 49.600 korun, 238 faulů vygenerovalo 47.600 korun a čtyři udělené technické chyby přidaly čtyři tisícovky. Celkem se tak sešlo 101.200 korun, kdy tři největší přispěvatelé byli Královští sokoli z Hradce Králové, dále hráči Brna a Nymburka.

Tady už jsou částky za jednotlivé celky:

Královští sokoli: 10.200
Basket Brno: 10.000
ERA Basketball Nymburk: 9.900

USK Praha: 8.600
BK Opava: 8.500
BK REDSTONE Olomoucko: 8.200
GBA Fio banka Jindřichův Hradec: 8.200
BK ARMEX Děčín: 8.100
NH Ostrava: 7.800
SLUNETA Ústí: 7.500
BC GEOSAN Kolín: 7.300
BK Pardubice: 6.900

Velkým dílem pomohl i generální partner Kooperativa NBL, který v období charity oceňoval každou úspěšnou smeč v zápasech stokorunou a každý alley-oop (smeč po zachycení míče z přihrávky až během letu ke koši) pětistovkou. Tento zdroj vydal celkem 45.300 korun. A fanoušci se pomocí dárcovských SMS zapojili částkou 6511 korun.

„Spolupráce s českým basketbalem mi dělá už pěknou řádku let velikou radost. Společně s hráči, kluby, fanoušky i štědrým sponzorem, pojišťovnou Kooperativa, každý rok pomůžeme zaplatit předem vybranému klientovi Konta Bariéry nákladnou pomůcku, nebo rehabilitace, které by si jinak sám nemohl dovolit. Letos je to Zdeněk, který se vrací do aktivního života po těžkém úrazu páteře, a moc si přál speciální vozík, na kterém by mohl hrát ragby. Přání se mu splnilo a my za něj moc děkujeme,“ uvedla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků. 

A slova povzbuzení měl pro Zdeňka Vrábela i marketingový ředitel CZ BASKETBALL Martin Peterka: „Jsme rádi, že se i letos podařilo překonat hranici 150 tisíc korun. Věříme, že výsledná částka udělala Zdeňkovi radost a že mu především pomůže prožít si vlastní ragbyový sen. Všem, kteří se do sbírky zapojili, moc děkujeme.”

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

22

hodin

08

minut

08

vteřin

vs.

30. 3. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 11. kolo - Skupina A2

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

81:64

20:2741:4660:54

27. 3. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 10. kolo - Skupina A2

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

2. MÍSTO

Skupina A213 VÝHER / 19 PROHER (40.6 %)