TZ: KOOPERATIVA NBL s baráží i s vyrovnaným počtem cizinců.

Nový ročník již klepe na dveře a s ním i řada změn.

ČÍST DÁLE

23. 6. 2021

Basketbalová liga mužů si zvolila pro nadcházející ročník formát, který kopíruje parametry ze startu minulé sezony. V té však postupně kvůli dopadům pandemie muselo dojít k dílčímu zeštíhlením programu. Letos už ale kluby věří, že vše proběhne podle původního plánu. A hlavně s hledišti plnými fanoušků, kteří ve většině minulé sezony na zápasech citelně chyběli.

”Předpokládám, že na podzim už vše bude fungovat normálně. Parametry pro kolektivní hry bude nastavovat Národní sportovní agentura, s níž spolupracujeme. Věříme, že díky rozvolnění do normálního stavu diváci budou moct být v hledištích v maximálním počtu,” uvedl po dnešním zasedání  Asociace ligových klubů Kooperativa NBL její předseda Tomáš Kotrč. 

Nová sezona by se s tradičním počtem 12 celků měla rozběhnout kolem poloviny září. Po dvoukolové základní části přijde na řadu nadstavba s první osmičkou (A1) a spodní čtyřkou týmů (A2), kdy elitní skupina odehraje opět dvoukolový program (celkem 14 zápasů), a spodní oddělení bude hrát čtyřkolově (12 zápasů). 

Následovat bude předkolo pro celky ze 7. až 10. místa (na dvě výhry), čtvrtfinálové a semifinálové série na čtyři vítězství, souboj o bronz (na dvě výhry) a finále (na tři vítězství).  

Poslední tým skupiny A2, tedy celkově 12. tým pořadí, pak bude čekat baráž s nejlepšími dvěma celky první ligy (druhé nejvyšší soutěže). Hrát se bude v jedné lokaci a celkový vítěz si zajistí místenku v NBL pro ročník 2022/23. 

”Konání baráže podpořily všechny kluby NBL. V tomto ročníku v rámci postcovidové situace baráž bude, v dalších sezonách se možná bude zvažovat i varianta s přímým sestupem a postupem s tím, že postupující z první ligy by musel splňovat kvalitativní kritéria pro účast v NBL,” uvedl Tomáš Kotrč. 

Podle něj se v nejbližší době bude řešit i sjednocení kvót cizinců pro baráž tak, aby celky z první ligy nebyly znevýhodněny. Aktuálně platí pro NBL limit 5 cizinců na tým pro nasazení do zápasu, v první lize jsou to však jen dva. Pro baráž by se tyto počty srovnaly a o finální podobě parametru rozhodne Výbor České basketbalové federace. 

Šéf ligové asociace očekává z řady důvodů velmi dobrou a zajímavou sezonu. ”Nováček z Jindřichova Hradce to bere velmi zodpovědně. Má dva profi trenéry, posiluje a počítá s udržením soutěže. I geograficky je dobré, že obsáhneme Jihočeský kraj. Očekávám i velké zlepšení týmu oproti době, kdy z NBL sestoupil. Asi každý si všiml, že třeba Brno poslední sezonu ukázalo velmi profesionální práci a lze čekat jeho další progres. A Opava se podruhé přihlásila do Ligy mistrů a jistě chce ukázat, jak vážně to se svým zlepšováním myslí.”

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

14

hodin

20

minut

21

vteřin

vs.

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále