“Můj cíl je zopakovat semifinále!” burcuje Adam Choleva

ČÍST DÁLE

18. 8. 2024

1 ) Kdyby si měl pár slovy shrnout tu minulou sezonu?

Sezóna plná překvapení a zvratů, bohužel zezačátku poznamenána zraněními. Po připojení Maddena a Michala Svobody se momentum otočilo, získali jsme sebevědomí a dotáhli jsme to až do semifinále. Tam se bohužel opět zranili hráči z užší rotace (Madden, Rhodes, odjezd Stevense) a nakonec jsme nedosáhli výsledků na které jsme reálně mohli dosáhnout (medaile). Na druhou stranu, musíme být pokorní a po hrůzostrašném začátku sezony si přiznat, že úspěch byl už jenom to, že jsme se dostali do playoff.

2) Na koho z hráčů rád vzpomínáš a měl by si ho třeba rád v týmu, ikdyž už třeba nehraje, ale uchvátil tě natolik , že si říkáš, kéž by ještě hrál a byl v mém týmu.

Těch je nepřeberné množství :D. Někteří hráči byli výborní do šatny, pracovní morálkou, jiní zase herními dovednostmi. Ale pár jmen bych vypíchnul. Matej Venta, Sukh Mathon, Jamar Smith, Issac Vann, Mike Mitchell, Petr Bohačík, Ondřej Kohout.

3) Jak vidíš šance našeho týmu a s čím bys byl spokojený?

Můj osobní cíl pro letošní sezónu je jednoznačně opět semifinále a taky účast ve federálním poháru v Bratislavě. Možná to zní ambiciózně, ale pokud si nevěříte, tak většinou toho ani nedosáhnete! Dále chceme více zapracovat mladé hráče Igora Svobodu a M. Čanka, bohužel u Matyho Janů uvidíme, jak bude probíhat návrat po zranění (koleno), zda stihne ještě letos nějaké zápasy, nebo „vynechá“ sezónu, aby se dobře připravil na tu další.

4) Jsi spokojený se složením týmu, nebo by si třeba ještě nějaký post rád posílil?

Ano! Podařilo se nám udržet skoro všechny naše české hráče + Maťa Majerčáka. Skončil pouze David Jakel. Poté byl důležitý podpis Martina Gniadka, ve kterém vidím, že nám má hodně co ukázat! Jde na něm vidět od prvního tréninku velká motivace a takové pookřání po změně dresu. Bohužel jsme se nedokázali domluvit na pokračování se zahraničními hráči, ale to je v našich možnostech velice, velice obtížné.

Myslím si, že nově příchozí hráči budou stejně dobří, ne-li lepší. Zatím k tomu mají dobře nakročeno. A také nesmím opomenout našeho nového kondičního trenéra Vojtu Štainera. Na tu spolupráci se ohromně těším a doufám, že to bude velký přínos pro naše hráče, obzvlášť pro ty mladší. Bohužel má momentálně plno povinností s reprezentací u16, ale počátkem týdne by se měl vrátit a připojit k nám.

Ještě bychom rádi ulovili jednoho mladého perspektivního českého kluka. Ale uvidíme, jak to dopadne, jinak je tým uzavřen a doufám, že v tomhle složení odjedeme celou sezónu bez nutných změn.

5)Myslíš, že nám Lamb Autrey hodně pomůže v sezóně?

Určitě, jinak bychom jej neoslovili! Už teď mohu říci, že ostravský fanoušek se má na co těšit!!!

6)Jak hodnotíš probíhající přípravu?

Důležitým faktorem byl příchod zahraničních hráčů hned od počátku přípravy, na čemž jsem dosti lpěl. Ta totiž slouží nejen k rozvoji tělesné kondice, souhře na hřišti, ale také souhře mimo hřiště. Díky kompletnímu týmu můžeme na těchto segmentech pracovat okamžitě. Vesměs všichni borci přišli dobře připraveni, takže jsme mohli pracovat na basketbalové stránce ihned od prvního dne přípravy. Jedinou kaňkou krom již zmíněné absence Vojty je ještě stále probíhající rekonvalescence zranění u Maťa Majerčáka, který stále nemůže plně do kontaktu, a také návrat Mikiho Čanka z repre u18, který se vrátil s angínou. Ale snad se brzy připojí.

7) Jak se připravuješ na novou sezónu?

Většinou se snažím prvně načerpat nové síly, což je vždy důležité po uplynulé sezóně. Pak sleduju hromady trenérských klinik, nové trendy v basketbalu, ale především výběr nových hráčů a skladbu týmu.

Když je tým hotov, tak za pomocí asistenta dáváme dohromady jaká by mohla být tvář nového týmu, co by mohlo fungovat, co by se dalo přenést z předešlých let a jak hráčům pomoci pro dosažení lepších výsledků nejen týmu, ale i jejich individuální zlepšení.

S blížícím se začátkem přípravy se společně s kondičním trenérem a asistentem zaobíráme plánem na přípravné období a soutěžní období tak, aby hráči byli fyzicky připraveni zvládnout tu enormní zátěž a taky aby náš výkon měl stoupající tendenci, a v závěru sezóny jsme byli na našem maximu.

8)Protáhne se zápas s Prievidzou až na Stodolní?

To se uvidí až dle výsledku. Ale určitě máme v plánu se Sašou Jankovičem, a našim vedením sednout někde na společnou večeři!  Máme toho po loňské sezoně hodně co probírat.

9)Bude Adam chodit po vybraném zápase i s hráči dolů do hospůdky za fanoušky? Je o to velký zájem.

Pokud je o to takový zájem, tak by bylo dobré, aby byli osloveni i hráči samotní, určitě se ničemu nebráníme a po vítězných zápasech z toho můžeme udělat tradici.

10) Hraješ ještě call of duty?

Již sporadicky, ale stále je to pro mne dobré odreagovaní a vyčištění hlavy od basketbalu a povinností.

11) Jak bys zhodnotil svou hráčskou kariéru?

Určitě se toho dalo dosáhnout víc. Ale jsem rád za všechny spoluhráče a trenéry, které jsem poznal a měl tu čest s nimi být v jednom týmu. Dalo mi to mnoho a řekl bych, že nyní z toho v některých věcech čerpám.

12) Kdyby sis měl vybrat, raději Přerov nebo Nový Jičín?

Určitě NJ, mé rodné město. K Přerovu nemám absolutně žádné vazby a snad jsem tam ani nikdy nebyl dýl něž pouhým projetím.

13) Co děláš rád ve volném čase?

Trávím čas s rodinou, našim psem nebo s přáteli někde u pivka J. Taky jsem rád na chatě, nebo vyjedu někde na sám na kolo abych si trošku odpočinul od toho shonu.

14) Chtěl by jsi trénovat v zahraničí?

Ano. Myslím si, že každý by měl mít vytyčeny nějaké cíle. A zahraniční je jedním z nich.

15) Kdy ses rozhodl, že budeš trenér a ovlivnil tě taťka nebo na to nemělo vliv?

Myslím si, že to bylo určitě po prvních dvou sezonách v mužích, kdy jsem si říkal, že moje basketbalová kariera určitě nebude jednou z těch zářných. Táta na tom má největší zásluhu. Od mala jsem měl možnost mu nahlížet pod ruce, neustále sním basketbal probírat, a byl jsem jeho největší fanoušek. Věděl jsem, že jednou chci být trenérem stejně jako on a taky tak úspěšný. To je i můj hnací motor, abych jeho úspěchy jednou překonal, to však bude velký oříšek!

16) Kdo je tvůj trenérský vzor a proč?

Jednoznačně otec. Myslím, že měl na trénování velice dobrý cit, a taky to kvantum práce co tomu dával, jak měl vše propracované do detailů. Taky bych řekl, že za ním prostě ten mančaft vždy šel. A u toho všeho vždy myslel ještě na rodinu, a i když měl možnosti jít někam pryč, za lepším, tak zůstal v blízkosti domova, aby tady byl s námi.

17)Co je tvůj trenérský sen, a čeho bys chtěl dosáhnout?

Chci dosáhnout na titul s NH a kvalifikovat se do evropských pohárů. Zároveň vychovat hráče pro reprezentaci a taky dobré kluky pro život mimo basket.

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

07

dnů

22

hodin

04

minuty

17

vteřin

vs.

21. 9. 2024 18:00

ARMEX Sportcentrum - Děčín 1, 1. kolo - Základní část

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

4. MÍSTO

Základní část0 VÝHER / 0 PROHER (0 %)