Napěchovaný Tatran viděl postup do semifinále

ČÍST DÁLE

29. 4. 2024

Je to víc než loňský semifinálový triumf Opavy nad Nymburkem. Je to i větší senzace než jízda Slezanů v minulé sezoně ze sedmého místa přes předkolo play-off až k titulu. Vlastně je to mimo běžná měřítka představitelna.

Nová huť se velkou část letošního ročníku potácela u dna a až téměř do konce nadstavby neměla ani jistotu předkola play-off. Byla tak blízko trudnému jedenáctému místu a sezoně k zapomnění. Když ale dostala historickou šanci, překlenující více než dekádu živoření ve spodní polovině nebo na chvostu ligové tabulky, využila ji jako devátý tým po nadstavbě pompézním způsobem, na jaký se bude vzpomínat i roky po blížící se demolici Tatranu jako dějiště zrodu tohoto unikátního počinu. NH ve čtvrtfinálové derby sérii v roli jasného outsidera zlomila obhájce trofeje, který šel do play-off jako dvojka, a dokázala, že v kraji už není tím obětním beránkem, kterým v soubojích s Opavou dlouhé roky bývala.

Ostravané se v dunivé atmosféře ani trochu nezalekli tlaku šestého duelu na domácí půdě, z raketového startu se odrazili k víc než nadějnému průběhu celého utkání a i přes velká kouzla neúnavného opavského lídra Šiřiny, který dostal hosty až na bod, urvali koncovku až ke čtvrtému vítězství v sérii (86-85), když klíčovým mužem závěru byl chlapík, který po dodatečném příchodu zlomil ostravskou sezonu do světlých barev. Rashad Madden nenechal svůj tým padnout pod opavským tlakem a po vítězství 4-2 nad lokál rivalem, který jako obhájce titulu končí na pátém místě, se může těšit na první ostravské semifinále od zisku bronzu z roku 2013. Čeká v něm další favorit, tentokrát z Nymburka.

Vyřazením mistra Nová huť také dopsala jeden velký oblouk. V prvním utkání sezony Opavu měla doma na lopatě, aby padla v prodloužení. Pak klub musel přistoupit k řadě kádrových změn, aby po sedmi měsících stejnému soupeři Ostrava vše vrátila i s úroky.

NH nemohla šestý duel začít líp. Z brutálně urychleného zakončování a tlaku na obruč prchla na 11-0 už po dvou a půl minutách a za pět minut byla vpředu i pomocí tří trojek 19-5. Hosté se snažili, seč mohli, ale v útoku naráželi na ohromně aktivní a na blocích nebezpečné domácí, kteří si navíc hlídali obranný doskok. První dějství ovládli 34-20 s trojkami 9/5 a převahou z brejků 11-0. Až z díry 36-20 se obhájce trofeje začal pomalu drápat zpět a trojkami a aktivitou opět náhradníka Šiřiny uhrál poločas na rozdílu 51-40 při dvacetiprocentním manku z pole. Zatímco NH tu kralovala produkcí základní pětky (43-6), Opavě i díky Šiřinovi patřily lavičkové body (8-34).

Ve třetí části nadále aktivní domácí při střelecké marnosti soupeře dlouho drželi Opavu na více než desetibodovém odstupu, ale v závěru období Puršl s Kouřilem přiblížili hosty na 66-58. A s NH bylo ještě hůř, když v závěrečném dějství protivník pod vedením neúnavného Šiřiny přitopil i trojkami a tři minuty do konce proti už znatelně unaveným domácím přirazil na 77-76.

Pak ale americká jednotka vrátila domácím náskok 83-77, na což trojkou reagoval Gniadek, který dvacet vteřin před koncem z útočného doskoku snížil na bod. Hosté pak už museli faulovat, ale trvalo jim to příliš dlouho, navíc z čáry neomylný Madden proměnil oba trestné hody na 85-82 a po minuté trojce Gniadka, kterou NH soupeři povolila, už opět Madden první šestkou navýšil vedení na kritické čtyři body a druhou už pět vteřin do konce takticky nahodil do obruče, načež vzápětí už se víc než napěchovaný Tatran (oficiálně vyprodáno s 1200 fanoušky) propadl do postupového pandemonia.

Madden vedl vítěze 18 body s šestkami 11/10, doprovodili jej Heinzl (15), Majerčák (14, trojky 5/4), Rhodes (13+12 doskoků) a Elyjah Williams (11+7 asistencí). Za odcházejícího mistra (bez Kvapila) korigovali Šiřina (29+6 zisků, 6 doskoků a 5 asistencí, trojky 11/5), Gniadek (15), Slavík (12), Kouřil a Zbránek (po 10). Nové huti patřily body zpod koše (32-26), dané šestky (22-16), body základních pětek (71-17), z brejků (18-10) i doskoky (43-35). Opava kontrovala z trojek (9-13), body laviček (15-68), menším počtem ztrát (17-11), větším počtem zisků (4-11) i 13 střelami navíc.

Adam Choleva (kouč NH Ostrava): „Děkuju všem fanouškům za podporu, ale i těm opavským. Toto byla reklama na basketbal. Ty kulisy, ve kterých se hrálo, to byl Partizan Bělehrad jako vyšitý! Gratuluju hráčům, svým lidem. Byli jsme dnes asi šťastnější a jdeme na semifinále. Atmosféra byla skvělá z obou stran. Nebylo slyšet vlastního slova. Moc fanouškům děkujeme. Když jsme dokázali vyhrát takhle s Opavou, tak proč ne s Nymburkem?”

Petr Czudek (kouč BK Opava): „Věděli jsme, že Ostrava vsadí všechno na jednu kartu. Vlítli do zápasu. Bohužel jsme se jako by zalekli, zápas jsme absolutně nezvládli. Nemůžu klukům ale upřít bojovnost. Dřeli jsme, hráči odpadali. Na svůj tým jsem hrdý. Ostrava se skvěle připravila. Byli výborní, zaslouženě postoupili. Je to pro nás obrovská zkušenost, protože jsme měli první sezonu po titulu. Čekal jsem, že budeme mít krizi v základní části, nebo v nadstavbě. To jsme zvládli. Nezvládli jsme první kolo play-off. Je to pro nás velmi poučné, já to beru jako dar. Samozřejmě jsem smutný, protože máme skvělé fanoušky, kteří si zasloužili další boje v play-off. Musíme se připravit na novou sezonu.”

Foto: https://bit.ly/3y4aojP

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

14

hodin

54

minut

10

vteřin

vs.

15. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 6. kolo - Semifinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

57:86

19:2136:4654:63

10. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Semifinále