Rozhovor s kondičním koučem Davidem Šotlíkem.

Krátký rozhovor s naším kondičním trenérem.

ČÍST DÁLE

27. 7. 2023

Při dnešním odpoledni si můžete přečíst krátký rozhovor s naším kondičním trenérem Davidem Šotlíkem (na fotce uprostřed).

Ahoj Davide, máš za sebou druhou sezónu jako kondiční kouč u A týmu. Jak ji s odstupem času hodnotíš?

Sezónu hodnotím určitě pozitivně, týmový výsledek byl samozřejmě dobrý. Já jako kondičák se dívám i na to, jak jsme tou sezónou prošli fyzicky a kolik jsme měli zranění, ať už menších nebo větších. Větší zranění, která by nám hráče odstavila na více než 4 zápasy v řadě by jsme napočítali tuhle sezónu na jedné ruce. Na tu nejdůležitější část sezóny nám bohužel chyběl A.Belikov, který měl zranění, které bych zařadil do sekce anomálie. Tyhle se někdy stávají, můžeme jen spekulovat, proč k tomu došlo.


2) Koho kromě našeho týmu máš ještě ve své "stáji"?

Co se trénování týče tak ve “stáji” mám ještě mládežnický klub Basketpoint ve Frýdku-Místku, kde pokrývám všechny soutěžní ročníky. To znamená kluky od 14 do 19 let. A kromě toho se ještě částečně věnuji individuálním on-line tréninkům, které se v dnešní době těší oblibě .

3) Jak se o sebe starají naší hráči v době off season. Mají od tebe nějaké tréninkové plány, které mají plnit ?

Naši hráči se během letního období připravují různě dle potřeb. Je to od rehabilitace zranění ze sezóny, přes sezónu v 3x3, kde naši kluci získávají úspěchy až po reprezentační starty. Plány mají všichni a odvíjí se dle individuálních potřeb. Hráči, kteří se podepsali během léta se řeší operativně, ale jsme s nimi také v kontaktu. Všichni to jsou profesionálové a uvědomují si, jak je tohle období důležité.

4) Nedávno si absolvoval kurz od federace. Co vše obsahoval?

Přesně tak, absolvoval jsem celoroční vzdělávací projekt pod záštitou ČBF a Francezca Cuzzoliniho, který byl prvním evropským kondičnim trenérem v NBA. A všechen kredit S&C departmentu na ČBF, že jsou schopni takový projekt pravidelně tvořit a přivážet nám tu tolik světových jmen v našem odvětví jako je právě Cuzzo nebo třeba Luka Svilar a mnoho dalších. Bavil jsem se s kondičními trenéry z jiných odvětví a do jisté míry nám to závidí, protože takové projekty specializované na konkrétní problematiku v kondiční přípravě v daném sportu od dětí až po profesionály u nás moc sportů nemá. Obsah kurzu jen potvrzuje trend, že kondiční trenéry už by dnes neměl dělat jen tak kdokoliv se základy atletiky, posilovny a fyzioterapie, ale je taky třeba znát minimálně základy daného sportu.

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále