Rozhovor s novým kondičním trenérem – Vojtou Štainerem

ČÍST DÁLE

26. 7. 2024

Na závěr pracovního týdne pro vás máme jěště jednu novinku. Novým kondičním trenérem A týmu se stal Vojta Štainer. A s ním jsme hned udělali krátký rozhovor, který nahlédne trochu pod pokličku jeho práce.

1)     Ahoj Vojto, pojď se prosím našim fanouškům představit jako nový kondiční trenér.

Ahoj, jmenuji se Vojta Štainer, jsem Olomoučák, kterému se před 5 lety zalíbilo v oblastech okolo Ostravy a v Ostravě jako takové, kde jsem se za basketem přestěhoval a kde doufám, že se nám povede vybudovat silné basketbalové centrum, dlouhodobě konkurenceschopné těm největším v republice. Rád bych pomohl k další profesionalizaci klubu především v oblasti monitoringu zátěže hráčů, testování hráčů, nastavení dlouhodobé koncepce především pro mladé kluky a obecně ve zkvalitněné péče o naše hráče. Těším se na fanoušky, hráče, realizační tým a doufám, že sezóna vyjde podle plánu. Kdo mě zná, ví že svoje hráče beru jako parťáky, osobnosti a že udělám vše proto aby se posunuli na jejich cestě vpřed za jejich sny a vydrželi s námi na NH. 😊

2)     Na Tatranu již působíš nějaký ten pátek. Řekni nám svoji cestu do našeho "svatostánku". Co již vše jako kondicak máš za sebou? 

Kondičnímu trenérství se věnuji přes 10 let. Vlastně jsem se nikdy pracovně nevěnoval jiné činnosti. Jsem v tom na 100 %. 😊 Samozřejmě v době, kdy jsem s trénováním začínal, nebyly v česku pozice kondičních trenérů v klubech obvyklé, a tak jsem jako většina začínal ve fitku jako trenér běžných klientů a hráčů mládeže z Olomouce, kteří občas k nám do fitka zavítali. Před 6 lety jsem dostal nabídku z Frýdku-Místku, která mě plně dostala k nastavování mládežnických koncepcí pro kluby a k dlouhodobému rozvoji hráčů. Do toho jsem studoval trenérství a management na UPOL Olomouc odkud jsem si odnesl Magisterský titul. Zároveň se mi postupem času naskytla příležitost vstoupit do realizačního týmu U16 reprezentace mužů, s kterou právě absolvuji čtvrtou sezónu a připravujeme se na Mistrovství Evropy ve Skopje. Po čtyřech letech ve FM jsem měl dojem, že nazrál čas se posunout dál do extraligového týmu a povedlo se dohodnout s mládežnickým programem na NH. Na Tatranu tedy budu začínat třetí sezónu v programu ve kterém jsem opravdu chtěl pokračovat dál, jednak protože věřím že NH mládež má v nadcházejících letech co nabídnout jak pro nově příchozí hráče tak z hlediska odchovanců mládeže, a jsem velmi rád, když cítím chuť A-týmu v dalším rozvoji mladých hráčů s potenciálem. V této sezóně se mi navíc naskytla příležitost z federace participovat v projektu prospect coach, které by mi měla zajisti přístup k top informacím od kondičních trenérů ze světa, což doufám bude pro naše hráče přínosné a posune nás to dál. Rád bych navazoval kontakty i s Ostravskou univerzitou, což by nám mohlo poskytnout nové příležitosti v oblasti testování hráčů a lépe vědecky podpořit naše snažení.

3)     Jak by jsi chtěl směřovat vývoj kluků po fyzické stránce?

Současným trendem v oblasti kondičního tréninku je individualizace tréninkového procesu, která se dá pojmout z několika stran ať už základě věku, postu, specifických potřeb atd. V současné chvíli (červenec) pracujeme s trenéry na ideálním rozřazení do skupin, které se ještě v průběhu sezóny budou měnit. Obecně bych rád zařadil více tréninkových jednotek kondiční přípravy jak v posilovně, tak na palubovce organizovaných v kratším časovém intervalu s vyšší tréninkovou intenzitou. Slibuji si od toho lepší adaptační odezvu na hráče. Budu rád, když se posuneme směrem k modernímu „běhavému“ basketu s tvrdostí v každém kontaktu. Výraznou pozornost bych rád věnoval mladým talentovaným hráčům, kteří potřebují pro své zlepšení vyšší tréninkovou zátěž a jejich fyzično je často limitem pro hru na top úrovni.

4) Budeš kromě kondiční tréninku ještě fungovat u mládeže?

Ano, budu dál působit u mládeže a pevně věřím, že to povede k dalšímu lepšímu provázání mládežnického programu s A-týmem. Zároveň bych se měl nadále starat o naše kluky z mládeže na sportovním gymnáziu DaEZ. Obecně si od toho slibuji nastavení kompletní kondiční pyramidy napříč NH Ostrava, což by mohlo vést k hladšímu přesunu mladých kluků do Áčka.

5)     Co všechno bude naše hráče čekat v přípravě?

Na plánu přípravy ještě s Adamem a Nihatem pracujeme. Samozřejmě plánujeme, že příprava bude intenzivnější než sezóna co do kondičního hlediska, ale rádi bychom nastavili tréninkový trend a režim, který bude udržitelný i přes sezónu a dávky kondičního tréninku budou pro hráče denní chleba. Předpoklad je, že starší hráči se budou s pravidelným kondičním tréninkem cítit v zápasech komfortněji a mladí hráči porostou po fyzické stránce. Samozřejmě pokud se nám bude dařit namodelovat tréninky podle poměrně náročného KNBL programu.

Další součástí přípravy bude testování hráčů, které v určité podobě funguje i u mládeže. Sledovanými parametry bude somatotyp, kondiční dispozice, pohybové vzorce atd. u vybraných hráčů mládeže pozorujeme například i předpokládanou výšku v dospělosti nebo biologický věk. Od testování si slibuji jednak lepší feedback o stavu hráče pro trenérský tým a v druhé řadě u stálých hráčů NH by mělo testování posloužit jako dlouhodobý kontrolní mechanismus o rozvoji a směřování hráče.

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

17

dnů

20

hodin

16

minut

49

vteřin

vs.

21. 9. 2024 18:00

ARMEX Sportcentrum - Děčín 1, 1. kolo - Základní část

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

4. MÍSTO

Základní část0 VÝHER / 0 PROHER (0 %)