Liga basketbalistů upravila nadstavbu. A nebude se z ní sestupovat.

TZ k novinkám v NBL.

ČÍST DÁLE

21. 1. 2021

Přepis TZ k aktuálnímu dění v NBL:

 

Kooperativa NBL přistoupila k dílčímu zeštíhlení svého zbývajícího programu, aby dala v nadále nejisté době sevřené koronavirovou kazajkou dostatečný prostor především hlavní fázi soutěže, jíž je play-off. Dnes tak Asociace ligových klubů (ALK) NBL rozhodla, že pro blížící se nadstavbovou část ligy basketbalistů budou obě skupiny čítat šest týmů a nikoli 8 v horním oddělení a 4 ve spodním, jak stanovil původní rozpis. Ušetří se tak čtyři hrací termíny. Nadstavba bude zahájena po únorovém reprezentačním bloku, přičemž kluby bez reprezentantů by si některé zápasy mohly předehrát už během okna evropské kvalifikace.

„K rozhodnutí o snížení počtu zápasů došlo i proto, že už v prosinci Výbor České basketbalové federace rozhodl, že se nebude hrát baráž o nejvyšší soutěž a z NBL se nebude sestupovat. Věříme také, že v tomto upraveném formátu už bychom měli být schopní ligu dokončit,“ uvedl předseda ALK NBL Tomáš Kotrč.

Po nadstavbě bude následovat předkolo play-off pro týmy ze 7. až 10. místa, kde se oproti původnímu rozpisu (série na dvě vítězná utkání) bude hrát jen na dva zápasy, a rozhodovat tak bude celkové skore. I touto redukcí se získá další termín zejména pro play-off.

„Nechceme především přicházet o zápasy v hlavním play-off a chtěli jsme ponechat série v původním formátu. Jsou to ty nejkvalitnější zápasy a my doufáme, že v dubnu už třeba budou moct diváci aspoň v nějakém počtu do hledišť, třeba i po prověření antigenním testy,“ doplnil Kotrč.

Série play-off už zůstávají v původním znění. Ve čtvrtfinále a semifinále se tak bude hrát na 4 výhry, finále na tři a série o bronz bude na dvě vítězství. Liga by měla skončit nejpozději poslední květnový týden. I proto, aby pak měla reprezentace dostatečný čas na přípravu na olympijskou kvalifikaci.

Kooperativa NBL byla v této sezoně na podzim na více než měsíc přerušena a její opětovné rozjetí bylo od poloviny listopadu možné jen bez přítomnosti diváků a za přísného předzápasového testování týmů prostřednictvím PCR testů, jež byly po několika týdnech nahrazeny výrazně levnějšími testy antigenními, což jako podmínka trvá dosud.

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

19

hodin

17

minut

44

vteřin

vs.

28. 4. 2024 18:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 6. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále