Otevřené vyjádření klubů Kooperativa NBL.

Asociace ligových klubů NBL zaslala dnes své otevřené vyjádření k aktuální situaci České basketbalové federaci a především Národní sportovní agentuře. Tady je jeho plné znění:

ČÍST DÁLE

30. 10. 2020

Všech dvanáct basketbalových klubů Kooperativa Národní basketbalové ligy (KNBL), nejvyšší basketbalové soutěže mužů v České republice, chce tímto otevřeným dopisem upozornit na již neúnosnou ekonomickou a sportovní situaci, která je způsobena aktuálními opatřeními Vlády České republiky. Na situaci, jež začíná být kritická, až existenční.

Plně respektujeme nelehkou situaci i kroky, které mají vést k zastavení pandemie, ale zároveň je potřeba si uvědomit, že tyto kroky mají naprosto fatální dopady na podnikání profesionálních basketbalových klubů, které je nutné vnímat i jako důležitou součást výchovy českých reprezentantů a nositele kvality basketbalu v České republice. Tyto kluby zaměstnávají stovky lidí, mají uzavřené platné kontrakty s hráči, s trenéry a s lidmi dalších profesí. Mají rovněž podepsané obchodní závazky vůči svým obchodním partnerům se zcela jasně definovaným plněním v průběhu zápasů, stejně jako mají závazky vůči spoustě dalších subjektů (sportovní haly, dopravci, poskytovatelé služeb a další).

Je třeba si uvědomit, že kluby již během první vlny pandemie vyvinuly značné úsilí, aby snížily náklady na možné minimum, včetně dohod s hráči o ponížení odměn a podobně, přičemž se musely vyrovnat s výpadky na straně příjmů (vstupné, partneři, služby), které nebyly státem nijak kompenzovány.

Pro novou sezonu, která začala v září 2020, kluby nastavily nové, nižší rozpočty ve všech nákladových položkách. Zároveň v těchto nových rozpočtech pracují s výrazně poníženými příjmy, s ohledem na nutnost kompenzací svým obchodním partnerům za výpadek reklamního plnění během první vlny, která měla za následek zkrácení předchozí sezony 2019/2020, rovněž s ohledem na výpadky příjmů ze vstupného, ze služeb a prodejů během utkání (občerstvení, merchandising a další).

Toto nesmírně složité období kluby nemohou překlenout a zvládnout bez pomoci a kompenzace ušlých příjmů. Je třeba si uvědomit, že se jedná o obchodní subjekty se všemi právními a ekonomickými dopady, stejně jako u jiných činností, byť je to mnohdy i mediálně zpochybňováno.

Pro kluby je důležitým aspektem i tréninkový proces. Bez tréninků vzniká do budoucna velké riziko. Hráči uvažují o ukončení kariér, nedává jim to smysl. Je potřeba je vnímat již jako podnikatele, které živí jejich tělo.

Současná situace i významným způsobem negativně ovlivňuje basketbalovou reprezentaci, která by se měla připravovat na kvalifikaci o ME a má šanci - jako jediný kolektivní sport - zúčastnit se OH v Tokiu.

Žádáme vás proto o naplnění níže uvedených bodů:

- přijímat taková opatření, aby kluby KNBL mohly i nadále trénovat a hrát utkání
 

- být v první vlně uvolňování a hrát utkání alespoň bez diváků


- udělit výjimku klubům hrajícím evropské a mezinárodní soutěže; jsme jediná země, která nemůže trénovat a hrát utkání

- kompenzovat ušlé příjmy, stejně jako u jiných činností, metodika a čas podpory je důležitá

- komunikovat sport jako důležitou součást společensko-sociálního prostředí v České republice

- jednat s příslušnými institucemi v tom směru, aby v nově vyhlášeném nouzovém stavu od 4. listopadu byla možnost přípravy a utkání již byla zahrnuta v opatřeních vlády a ministerstva zdravotnictví


My, níže podepsané kluby, garantujeme dodržování všech hygienických pravidel vydaných Vládou České republiky a rovněž tak pokynů a metodiky od NSA.
 

Děkujeme za pozornost a těšíme se, že společně zvládneme stabilizovat i tento sektor v této nelehké době.

 

Kluby Kooperativa NBL
Tomáš Kotrč, předseda ALK NBL

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

14

hodin

46

minut

26

vteřin

vs.

28. 4. 2024 18:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 6. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

80:65

18:1836:3159:44

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále