TZ k tradiční charitativní akci BEZ FAULŮ.

Je důležité pomáhat těm, co to nejvíc potřebují.

ČÍST DÁLE

5. 3. 2020

Minuté střely a fauly pomohly Marušce  
k novému vozíku. „Dostala jsem křídla“

Mise byla splněna a dík tak patří za minuté střely i fauly hráčům, za extra příspěvek generálnímu partnerovi Kooperativa NBL a za osobní dary také všem individuálním přispěvatelům. Ti všichni se spolu s ligovými kluby a s podporou České televize podíleli na vysoké celkové cifře 166.902 korun, vybraných v rámci dalšího ročníku charity českého basketbalu s názvem Bez Faulů. Ta letos udělala největší radost Marii Nahodilové z Jihlavy, jež si za shromážděné peníze bude moct pořídit nový vozík s elektrickým pohonem. 
 
„Znamená to pro mě nový začátek. A chtěla bych z celého srdce vyjádřit všem tisíceré díky. Nový vozík mi dá možnosti a taky křídla,“ poděkovala velmi aktivní Marie v osobním videovzkazu. 
 
Hodně ji mrzelo, že se ze zdravotních důvodů nemohla osobně zúčastnit předání šeku během únorového finále Českého poháru basketbalistů, kam se až z Jihlavy byla připravena vydat. 
 
„O to srdečněji bych ale ráda poděkovala, a to České basketbalové federaci, Kooperativa NBL, Kontu Bariéry, které nás dalo dohromady, a také všem, kteří se podílejí na projektu Bez Faulů. Ten je velmi důležitý, protože podporuje sportovní chování dětí a dospělých a navíc pomáhá těm, kteří to potřebují,“ podotkla. 
 
Marii se život zkomplikoval v roce 2009, kdy při drezúrním výcviku vyletěla ze sedla koně a dopadla zády na hranu betonového sloupu. K poranění 12. hrudního obratle a čtyř bederních se přidala i akutní klíšťová encefalitida a s ní i ztráta funkčnosti levé poloviny těla. Téměř rok strávila v nemocnicích a rehabilitačních zařízeních, přesto se postupně dokázala vrátit k původní profesi zdravotní sestřičky, nyní pracující v Krajské nemocnici v Jihlavě.  
 
Stala se i mentorkou pro lidi upoutané na vozík a pokračuje také ve svých dalších aktivitách. Před několika lety se zúčastnila i televizní Star Dance, pravidelně vystupuje v řadě dalších veřejných akcí a mimo to zpívá v Jihlavském pěveckém sboru Melodie. 

 

„Maruška je opravdu akční. A když je zdravá, podniká spoustu věcí,“ chválí Marii i Petra Seberová, šéfka komunikace Konta Bariéry, jež se zaměřuje na návrat lidí s handicapem do běžného života.  
 
„Byla proto moc zklamaná, že se osobně nemohla zúčastnit předání v Plzni a poděkovat osobně. Také se moc těšila na pravou basketbalovou atmosféru, protože jsme jí předchozí ročníky projektu popisovali jako velký zážitek. Průběh charity sledovala a byla překvapená, z tak úžasného výsledku. Většinou totiž dopředu nevíme, s jakým úspěchem se která charita setká. A přes 160 tisíc je opravdu skvělá částka,“ těšilo Petru Seberovou. 
 
Podle ní vozík s elektrickým pohonem, který při pravidelném používání slouží nejméně pět let, vyjde zhruba na 150 tisíc, a proto výtěžek charity jeho pořízení pokryje. „Elektrický vozík na míru oproti mechanickému je mnohem komfortnější, člověk na něm může trávit víc času, protože to pro něj není tak fyzicky náročné. A hlavně se dostane i na delší vzdálenosti. A protože u Marušky vznikl určitý zdravotní problém, lékaři jí elektrický vozík doporučili,“ vysvětluje Seberová, podle níž aktivní Marie bude svůj nový vozík využívat víc než hojně. 
 
Bez zajímavosti není ani to, jak se celá částka téměř 167 tisíc dávala dohromady. Tucet ligových klubů NBL přispělo 104.400 korunami, přičemž princip byl takový, že každý tým si vybral jeden domácí zápas, v němž za každou minutou střelu zaplatil „do banku“ 100 korun, za každý faul 200 korun a za technickou chybu 1000. 
 
Dvanáct týmů dohromady minulo 502 střel, spáchalo 261 faulů a obdrželo 2 technické chyby. Největším přispěvatelem byl BC GEOSAN Kolín s částkou 10.300 korun.  
 
Tradiční bonus přidal i generální partner ligy pojišťovna Kooperativa, jež za všechny smeče v zápasech spadajících do období průběhu charity, včetně atraktivní All-Star Game a čtyř utkání Final Four Českého poháru, vyplatila celkem 57.500 korun. A pěti tisíci korun přispěli také fanoušci svými dárcovskými SMS. 
 
 
PŘÍSPĚVKY JEDNOTLIVÝCH KLUBŮ KOOPERATIVA NBL 

 
BC GEOSAN Kolín 10300 korun  

DEKSTONE Tuři Svitavy 9900 korun 

BK ARMEX Děčín 9300 korun 

ERA Basketball Nymburk 9100 korun 

BK Olomoucko 8800 korun  

BK JIP Pardubice 8700 korun 

Kingspan Hradec Králové 8700 korun 

NH Ostrava 8700 korun 

BK Opava 8600 korun 

mmcité1 Basket Brno 8300 korun 

USK Praha 8200 korun 

SLUNETA Ústí nad Labem 5800 korun 

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

14

hodin

01

minuta

36

vteřin

vs.

28. 4. 2024 18:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 6. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

80:65

18:1836:3159:44

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále