V přípravě na novou sezónu používáme novinku MySASY.

Do přípravy na novou sezónu zapojujeme nové prvky.

ČÍST DÁLE

11. 8. 2021

V přípravě na novou sezónou má A tým také k dispozici diagnostiku mySASY. 

Ta dokáže monitorovat variabilitu srdeční frekvence HRV.

A jak to celé funguje? 

Principem sledování variability srdeční frekvence (HRV) je možnost na základě zjištěných hodnot usuzovat na kvalitu činnosti autonomního nervového systému (ANS). Ten řídí vnitřní rovnováhu organismu a jeho činnost je zásadní pro adaptaci organismu na zátěž. Činnost je řízena 2 větvemi (sympatikem, parasympatikem), které působí ZCELA PROTICHŮDNĚ. Schopnost adaptace a (super) kompenzace zatížení dána aktivitou ANS je následně rozhodující pro výsledný tréninkový přírůstek. HRV je možno principiálně analyzovat 2 metodami.

Metoda 1 tzv. časová doména, kterou využívají všechny níže zmíněné firmy jako Garmin, Elite HRV, .... je matematicky velmi jednoduchá ALE výsledkem je pouze jedno číslo (R MSSD), které pouze říká jestli je CELKOVÁ aktivita ANS vysoká či nízká. Pro jeho hodnocení neexistuje žádná norma - tím je individuální výsledek nesrovnatelný s kýmkoli jiným.

Metoda 2 tzv. spektrální analýza je matematicky výrazně náročnější. Poskytuje však jako jediná informace o aktivitě jednotlivých větvích ANS což je pro sportovní trénink zcela zásadní (protože každá větev působí na organismus zcela opačně). To je i důvodem proč informace z hodnocení metodou 1 (pouze jedna hodnota bez informace, která větev ANS ji tvoří) často selhávají (viz. regenerace 60 hod atd.). Jak píší diskutující níže, všichni zmínění výrobci ji používají, poskytují výsledky zadarmo a přesto to v praxi nikdo moc nepoužívá. Díky velmi nízké informační hodnotě "časové domény" to metodiku HRV spíše degraduje, než využívá její obrovský potenciál.

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

75:95

21:2038:3954:66

6. 4. 2024 18:00

SH Gymnázia Olomouc - Olomouc, 12. kolo - Skupina A2

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

1. MÍSTO

Skupina A215 VÝHER / 19 PROHER (44.1 %)