Hudební divadlo 21. století i futuristické zvuky a akce kaskadérů zamíří do haly Tatran

Festival současné opery 26. – 30. června

ČÍST DÁLE

22. 6. 2024

Sedmé bienále mezinárodního festivalu NODO / New Opera Days Ostrava přinese sérii světových i českých operních premiér, které se odehrají během posledních pěti červnových dní na různých scénách v Ostravě: v Divadle Jiřího Myrona, Divadle Antonína Dvořáka, Divadle loutek a sportovní hale Tatran. Festival organizovaný Ostravským centrem nové hudby a Národním divadlem moravskoslezským nabídne sedm inscenací reflektujících aktuální umělecká vyjádření. Výjimečné postavení v programu zaujímá opera Hořký konec Russolův, pocta futuristickému umělci Luigimu Russolovi, ve které zazní futuristické hlukové nástroje intonarumori. Další specifickou inscenací je operní performance IMPACT, která bude zahrnovat kaskadérské akce. Tato představení budou uvedena v pátek 28. 6., a to mimo tradiční operní divadla.

Spolupráce s Vídní nebo Dublinem

NODO zahajuje operou Passion (Vášeň) Pascala Dusapina, novou inscenací v koprodukci s Neue Oper Wien (26.6.). K Roku české hudby si festival objednal dvě opery – Františka Chaloupky (27. 6.) a Haštala Hapky. Newyorčan Ian Davis a právě Haštal Hapka si operní žánr vyzkoušejí poprvé (29. 6.). Irská skladatelka a technoložka z Trinity College Dublin Ann Cleare s dílem The Little Lives (Malé životy), uvedeném na Mnichovském bienále, bude v ČR pracovat poprvé (30. 6.). NODO hostí inscenační týmy, sólisty a dirigenty z Evropy a USA, stejně jako mezinárodní rezidenční soubory: Ostravskou bandu, členy ONO – Ostrava New Orchestra a sbor Canticum Ostrava pod vedením Jurije Galatenka.

Nové pojetí lidské křehkostiPrvní z performancí třetího festivalového večera (28. 6.) bude unikátní umělecko-kaskadérský počin IMPACT izraelského tvůrčího tandemu (Amir Shpilman – hudba, Shiran Eliaserov – choreografie) a uskuteční se ve sportovní hale Tatran. IMPACT představuje mimořádnou fúzi hudby, pohybu a kaskadérských kousků, které neslouží jen jako efektní podívaná, ale odhalují křehkost lidského těla i duše a snaží se o propojení fyzické, emocionální i duchovní stránky člověka. Zásadním tématem je zpracovávání a překonávání traumatu, které může být důsledkem celé řady situací, s nimiž se v každodenním životě setkáváme. Hudba a pohyb se zde setkávají v symbióze a jejich úzký vztah je zde propojen inovativním způsobem. „Jedním z našich cílů je vyzvat diváky k přehodnocení svého vnímání možností lidského těla i mysli. Jsme rádi, že se světová premiéra kompletní verze této opery uskuteční právě na festivalu NODO, který je oslavou průkopnictví v umění a přináší nové perspektivy do operního světa,“ dodává skladatel Amir Shpilman.

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

17

dnů

20

hodin

16

minut

06

vteřin

vs.

21. 9. 2024 18:00

ARMEX Sportcentrum - Děčín 1, 1. kolo - Základní část

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

4. MÍSTO

Základní část0 VÝHER / 0 PROHER (0 %)