Nymburk postupuje do finále

ČÍST DÁLE

11. 5. 2024

Nová huť po dlouho nejnadějnějším průběhu utkání v sérii nakonec dopadla jako ve všech předchozích případech, tedy s vysokou porážkou. Hodně vinou zásadního oslabení o perimetrové opory Maddena s Rhodesem padla doma i ve čtvrtém utkání semifinále (57-86) a čeká ji tak bitva o bronz. To vítězný tým Nymburka se i přes své vlastní absence může po roční odmlce těšit na své další ligové finále.

Dnes mu v sestavě vedle Svejcara a Finkeho chyběl i rozehrávač Sehnal, který odkulhal ze čtvrtečního třetího zápasu série.

NH v první čtvrtině i přes manko na doskoku a z druhých šancí uhrála vyrovnané skore, když na nymburskou těžbu bodů z útočných doskoků dokázala odpovídat odvážnou hrou jeden na jednoho i trojkovými zásahy a určitě nepohrdla tím, že ji soupeř trumfnul vysokým počtem ztrát (6-7).

Na startu druhého dějství ale hosté dočasně zabrali v obraně a Kříž trojkou spolu s rozehrávačem Gordonem rozdmýchali únik na 21-35. Až poté se z pole prosadili trojkou aktivního Michala Svobody i domácí, kteří pak využili ledabylostí zejména zahraničních Polabanů v obraně a na doskoku ke snížení na poločasových 36-46, když tu měli lepší procento z pole (50-45) i body zpod koše (18-14). Naopak Nymburku patřily trojky (8/3 - 21/7) a útočné doskoky (3-11).

Ve třetí čtvrtině Nová huť pokračovala v hrdinném odporu, když řádili podkošoví muži Heinzl s Williamsem, a hosté se při střelecké marnosti prosazovali prakticky jen z trestné linie. Výsledkem bylo snížení domácích až na 52-55 po 28 minutách. Nymburk pak ale reagoval kontra náporem zpod koše, a i když řadu zakončení z nájezdů míjel, ostravská střelecká neplodnost přispěla ke klíčovému odskoku šrouby utahujícího favorita, který pod vedením Bella s Gordonem vyostřil svůj trhák až na 54-75 po 33 minutách, čímž definitivně zlomil odpor domácích.  

Polabany střelecky táhli Gordon (16), Stephens (12+7 doskoků), Bohačík (11), Bell a Kříž (po 10). Jejich tým si o výhru řekl body zpod koše (28-36), z brejků (6-15), produkcí lavičky (20-39), trojkami (24/4 - 29/9) i doskoky (32-50, útočné 8-21, body z nich 3-16). NH měla jen dva dvojciferné střelce v Heinzlovi a Elyjahu Williamsovi (po 10).

Francesco Tabellini (trenér ERA Basketball Nymburk): „Dnes naše obrana nebyla tolik konzistentní, což mě trochu frustrovalo, ale hráči to pochopili a ve chvíli, kdy v obraně přidali, se to utkání zlomilo. Během krátké chvíle jsme náskok tří bodů navýšili na dvacet a hráči odvedli dobrý výkon. Chci pogratulovat Ostravě k atmosféře, kterou tu měli. Zasloužili si  být v semifinále. Svému kolegovi Adamovi Cholevovi jsem říkal, že mi připomínají můj tým z minulé sezony v USK, ale že si vedli ještě lépe, protože na rozdíl od nás do semifinále postoupili. Zaslouží si respekt, který jim fanoušci ukazují.”

Martin Kříž (forward ERA Basketball Nymburk): „Cíl byl jasný a to ukončit sérii co nejrychleji, i když to není ideální a zas nás čeká hodně dní volna. Se vším respektem k Olomoucku a Ostravě, tak zatím jsme před finále nebyli tolik prověřeni, takže teď budeme muset týden využít k tomu, abychom se ještě více nastartovali, protože ve finále nás bude čekat určitě něco jiného. Bude jen na nás, jak se na to adaptujeme a doufám, že nás nečeká žádné překvapení.”

Matej Majerčák (rozehrávač NH Ostrava): „Mrzí nás, že to skončilo 0-4, jedno vítězství jsme chtěli urvat. Ale v té sestavě, v jaké jsme byli, jsme tu hanbu neudělali a určitě jsme hráli lépe než v Nymburce. Musíme se dát zdravotně dohromady a namotivovat se na boj o bronz. Pro nás je to jak finále a půjdeme do toho s velkým odhodláním jako proti Opavě.“

Adam Choleva (trenér NH Ostrava): „Nymburk ukázal kvalitu. Nám setnul hlavu už začátek série, do které jsme šli bez Michala Svobody a hned se zranil Rhodes. pak jsme měli menší rotaci a sebralo nám to sebevědomí. Doma jsme zvedli hlavu podporovaní publikem. Bohužel jsme dokázali hrát s Nymburkem jen tři čtvrtiny. Dnes jsme na začátku čtvrté čtvrtiny nakupili mnoho chyb, ani jsme se nedokázali postavit do útoku, tam jsme to ztratili, soupeř odskočil a bylo po zápase i sérii. Byli jsme si vědomi, že uspět proti Nymburku by byl spíše zázrak, ale i zázraky se dějí. Dostali šanci i další kluci a teď se musíme plně soustředit na zápas o bronz a zmobilizovat síle. Máme o co hrát, protože medaile tu nebyla dlouho a moc ji chceme.

Fotky ze zápasu: https://bit.ly/4bbJ81P

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále