Nymburk se ujímá vedení v sérii 3:0

ČÍST DÁLE

9. 5. 2024

NA TATRANU BEZ NAPĚTÍ

Nymburk je poslední krok od splnění dalšího dílčího cíle, jímž je postup do ligového finále, na nějž si může sáhnout už v pátek večer. Dnes se ve třetím semifinálovém souboji v nabitém ostravském Tatranu na těsno přetahoval s oslabenou Novou hutí (bez Rhodese) jen několik minut, než se začal domácím vzdalovat až k jistému vítězství 69-92.

Oba týmy se v kulise tisícovky fanoušků od začátku tlačily úspěšně do koše, jen Nymburk (bez Svejcara, Finkeho) k tomu už v první čtvrtině přidal tři trojkové zásahy, 8 bodů vytěžil ze 7 útočných doskoků a nepohrdl ani šesti ostravskými ztrátami coby pohonu svého expresního protiútoku. V posledních třech minutách této části unikl z 13-15 na 17-25 a i dál pálil do brejků, byť ne vždy úspěšných. Domácí se ještě ve druhé čtvrtině drželi poblíž trojkami, rychlým přechodem, aktivitou na útočném doskoku či zónovou obranou, ale od stavu 31-37 už opět podřadili Polabané, kteří zpod koše a šestek vyšplhali k rozhodnému poločasovému trháku 35-47, pod nějž se nejvíc podepsalo 30 bodů nymburské lavičky a 11 ostravských ztrát.

Ve druhé půli už NH marně bušila na nymburská vrata, když hned na startu třetí čtvrtiny hosté zavřením závory v obraně a přidáním další dávky podkošové palby vystoupali až na dvacetibodový rozdíl (35-55). Necelých pět minut z přelomu poločasů tak vyhráli 4-18. Zbytek utkání už pak drželi bezpečný rozdíl.

Opřeli se o Gordona (15), Stephense (14+8 doskoků a 7 asistencí), Kříže (14) a Sanderse (11+7 doskoků). Jejich tým byl napřed zpod koše (36-48), v produkci laviček (23-51), v daných šestkách (12-20) a o parník i na doskoku (34-53). Za NH výrazněji odporovali jen Majerčák (16) a Elyjah Williams (11).

Adam Choleva (kouč NH Ostrava): „Chtěli jsme do toho vstoupit s úplně opačnou agresivitou, než v posledním zápase v Nymburce, a to se nám, myslím, povedlo. Nebylo to až tak jednoznačné, bohužel nám to uteklo na začátku třetí čtvrtiny, tam to narostlo na 20 bodů a nám se pak hrálo těžce. Ale prostřídali jsme sestavu, byl tam svěží vítr, dokázali jsme s nimi běhat... Soupeř asi cítil polštář, polevil, ale mám z toho mnohem lepší pocit než v Nymburce.”

Francesco Tabellini (kouč ERA Basketball Nymburk): „Čekali jsme, že se domácí zvednou. Po té těžké porážce, poprvé doma, před zdejší skvělou kulisou... A skutečně hráli velice dobře a nebylo to z počátku pro nás lehké, ale když jsme přistoupili na způsob jejich hry, už jsme si vedli dobře.”

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále