Ohlédnutí za letošní sezónou

ČÍST DÁLE

28. 5. 2024

Již 70. sezónu v Kooperativa NBL mají za sebou ostravští basketbalisté, kterou zakončili na 4. místě.

Nyní se v krátkém ohlédnutí můžeme podívat, jaká vlastně byla. Do sezóny 2023/2024 vstoupili úvodním zápasem proti regionálnímu rivalovi z Opavy. 

Před tímto zápasem proběhlo v rámci oslav 70. sezóny v nejvyšší soutěži slavnostní předání hodnotných darů a dresů pro legendy ostravského klubu. Vyprodaný Tatran viděl krásný zápas, který dospěl až do prodloužení, ve kterém se nakonec radoval náš regionální rival, ale, jak se později ukázalo, tak tuto porážku jsme Opavě vrátili v play off i s úroky. Ale nepředbíhejme.

V létě přišlo do týmu kouče Cholevy trio Američanů: Elyjah Weaver, Chase Jeter a Elyjah Williams. Zejména poslední jmenovaný zanechal velký dojem a brzy se stal miláčkem davů a pro spoustu fanoušků tahákem, na kterého rádi chodili. I jeho statistiky v průběhu celé sezóny byly velmi působivé. 

Jeho zbylí dva krajani již tolik nezaujali a klub se s ními v průběhu sezóny rozloučil. Ať už z důvodu výkonnosti či zranění. 

Výsledkově se týmu podzim příliš nepovedl a na první výhru si musel počkal až do 18. října, kdy doma vysokým rozdílem porazil Slavii Praha. Bohužel na tu druhou si Ostravané museli počkat až do dalšího měsíce, kdy opět doma porazili tentokrát Děčín. To byl s týmem již Rashad Madden, který přišel z izralelské ligy a jak se později ukázalo, tak to byl výborný tah. Svým přehledem a zkušenostmi tým zkvalitnil a dodal mladému týmu potřebný klid a rozvahu. Navíc se po letním zranění vrátil také Michal Svoboda a najednou výhry začaly přibývat. Tým se odlepil od posledního místa v tabulce a po základní části ho čekaly boje ve skupině A2.

Tuto skupinu, kde se 4x utkal s Pískem, Olomouckem a Slavií Praha, nakonec vyhrál a v předkole play off ho čekal Kolín. S týmem z Polabí si lehce poradil a postoupil tak mezi nejlepších 8 týmů v lize. Ve čtvrtfinále se pak utkali Ostravané s úřadujícími mistry z Opavy. Tato série měla místy až epické rozměry a každý zápas se odehrával před plnými tribunani. Ostravané v 6. zápase porazili svého odvěkého regionálního rivala a postarali se o velké překvapení letošního play off. V semifinále pak narazili na Nymburk a s nedávným hegemonem soutěže jasně padli 0:4 na série. A to i vinou zranění svých stěžejních hráčů. V prvním zápase série si zlomil ruku Jarrid Rhodes, jenž se v play off rozehrál k výborným výkonům. Ale nejenom on. Výborné party odehráli také Maťo Majerčák, Dominik Heinzl či již výše zmínění Američané Madden s Williamsem. 

V souboji o třetí místo pak padl s Děčínem a tak svou výroční sezónu končí na 4. místě, což se vzhledem ke špatnému začátku, musí brát jako úspěch.

Klub v letošní sezóně také udělal velký pokrok v komunikaci s fanoušky. V sezóně uspořádal několik venkovních výjezdů a fanoušky tento způsob podpory neskutečně chytl.

Domácí zápasy po celou sezónu doprovázeli velice sympatické návštěvy a od vyřazovacích bojů bylo vždy vyprodáno.Při venkovních zápasech pro změnu pořádal sledování zápasů z prostředí klubovny. 

V podobném duchu bude klub pokračovat také v další sezóně. 

V této sezóně rovněž klub spustil při domácích zápasech fanshop s prodejem triček, kšiltovek, výročních brožur nebo klíčenek. Stejné produkty naleznou fanoušci také na klubovém eshopu.

Ostravský fanoušek se již nyní těší nadcházející sezónu, která se rozběhne na podzim letošního roku.

Pro náš klub to bude 71. v nejvyšší soutěži.

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále