Sezonu končíme na 4. místě

ČÍST DÁLE

27. 5. 2024

stravané, kteří čtvrtým místem dosáhli na míle nejlepšího výsledku za posledních 11 let, mohli snít o návratu do Děčína k rozhodné třetí bitvě hlavně v první půli, do níž měli lepší vstup díky třem trojkám ostrostřelce Michala Svobody (11-5). Zejména první pětiminutovku roztrhalo hru devět ztrát (3-6), za první dějství byl pak poměr 6-8 a trojky dost pokoušející NH jej vyhrála při ofenzivní marnosti hostů proti domácí zóně 17-12.

Když v úvodu druhé části držel ARMEX jen Walton (do půle 12 bodů), zejména individuální průniky Elyjaha Williamse daly NH nejvyšší vedení v zápase (27-17). Jenže za posledních 6:35 první půle jeho tým při spoustě trojkových a šestkových minel (do půle celkem osm) přidal už jen šest bodů a hosté se pod vedením Waltona a zejména jeho dvou trojek dotáhli na 33-32.

Ve třetí čtvrtině už líp nacházeli díry v ostravské zóně a za druhou půli nasázeli celkem 54 bodů. NH tu ještě držely příležitostné trojky a šestky, ale Děčín skóroval výrazně víc, brutálně se hrnul pod koš, těžil kvanta šestek a bodově jej táhli hlavně Ogundiran s Kroutilem. Jejich tým během čtyř a půl minuty otočil ze 40-38 na 46-57.

Domácí se v kulise 1115 fanoušků ještě nezměrnou bojovností na přelomu posledních dvou čtvrtin přitáhli na 55-57, ale pak už se jim Válečníci začali vzdalovat definitivně. Ogundiran s Matějem Svobodou přitopili trojkami, domácí se už pokoušeli mírnit manko prakticky jen z oblouku, ale také příliš ztráceli a zejména Ogundiran už v posledních minutách z trestné linie kontroloval bezpečné vedení vítězů.

Celkem zapsal 24 bodů, 9 doskoků, 5 asistencí a 5 zisků při šestkách 16/14. Sekundovali mu Walton (17+7 doskoků, 6 zisků, 6 ztrát), Pomikálek a Kroutil (po 12). Hosté vládli díky šestkám (19/7 - 34/30), bodům zpod koše (28-32), z brejků (16-26) a doskokům (32-45). Za Novou huť, která dala víc trojek (12-8), korigovali Michal Svoboda (20+7 doskoků, trojky 15/6), Williams (18+9 doskoků a 8 asistencí), Majerčák (11+9 asistencí) a Škranc (11).

Štěpán Svoboda (křídlo NH Ostrava):  „Teď po zápase se těžce hodnotí to čtvrté místo, ale s tím, že jsme byli poslední, tak jsme se pomalu dostávali nahoru. Vyhráli jsme skupinu A2 a udělali historickou sérii s Opavou, po 11 letech jsme udělali semifinále.  Oba zápasy o bronz se překulily ve druhém poločase. My šli za tím, chtěli jsme tu medaili, ale pak nevím. Možná jsme byli unavení, Děčín měl asi víc zkušeností a přejel nás. Absence Maddena byla citelná, ale poprali jsme se s tím statečně. V sérii nakonec byl šťastnější bratr, jede domů s plackou, já jsem dnes smutný. V létě si pak spolu dáme pivko.”

Adam Choleva (kouč NH Ostrava): „Gratuluju Děčínu k bronzu. Za celou sezonu si to zasloužil. Mrzí mě zranění, která nás potkala na konci sezony. V plné sestavě by to vypadalo jinak. Ale vše zlé je pro něco dobré. Důležité minuty dostali mladí čeští hráči, a pokud budou pokračovat a dávat tomu vše, tak to půjde. Na své kluky jsem hrdý. Z mé strany jsme byli lepší v obou zápasech než Děčín. Podali jsme srdnatý výkon. Děčín nás zastavil zónou, ale dobře jsme si půjčovali míč, hráli jsme tu obranu, kterou jsme hráli v sezoně, a která nás zdobila. Díky klukům, vedení a mému asistentovi Nihatovi a všem, co se na Tatranu kolem basketu točí.”

Tomáš Grepl (kouč BK ARMEX Děčín): „Dnes i v pondělí jsme to uhráli silnou vůli. Část zápasu byla od nás velmi špatná, ale na to se historie neptá. Máme bronz a musíme brát sezonu jako úspěšnou. Byla složitá, nezačali jsme vůbec dobře. Já jsem musel hráče celou dobu vracet na zem. Liga byla velmi vyrovnaná, což ukázala série mezi Opavou a Ostravou, kdy NH vyřadila loňského mistra. Dostali jsme se do osmičky, pak jsme doma začali s Brnem, což bylo důležité, a pak semifinále. To nás bude mrzet, ale medaile to nakonec vše maže.”

Matěj Svoboda (křídlo BK ARMEX Děčín): „S odstupem času budeme za dnešek rádi. Byly to dva těžké zápasy. Velký kredit Ostravě, jak to odehrála. Z outsidera se dostala až do role nepříjemného soupeře. Naše cesta v play-off je dost hořká, protože jsme vypadli 3-4 v semifinále, a stále to v nás je. Sérii jsme chtěli zvládnout a jít do finále. To byl cíl. Ale zakončili jsme sezonu vítězně. Určitě odcházíme se vztyčenými hlavami.”

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále