S Nymburkem jsme padli o 9 bodů.

S mistrem se sehráli vyrovnanou partii, leč jsme nakonec padli.

ČÍST DÁLE

19. 1. 2023

Review: Era Basketball Nymburk: NH Ostrava: 89:80

Kolo: 19.

Datum:21.1. 2023

MISTR ZLOMIL NH ZPOD KOŠE

Křídelník Eric Lockett se po zdravotní pauze vrátil právě včas, aby v poděbradském azylu vedl Nymburk do těžké bitvy s Novou hutí. A jako lídr tým dovedl 17 body, 7 doskoky a 5 asistencemi k vítězství 89-80, jež mistra ve shodě s Děčínem už zavěsilo na rozdíl jediné výhry za vedoucí Brno. Ostravané pak mají už téměř jistotu, že si to rozdají se Sovami o účast ve skupině A1.

Polabané vytáhli zpod koše a za pomoci ztrát soupeře do úvodního vedení 18-12, ale pak sami ztratili přesnost pohybů a hosté z rukou svých podkošáků otočili na 20-29 po 14 minutách. Jenže na dalších deset a půl minuty zamrzli na pouhých 11 bodech a Lockett ještě do půle zrežíroval otočku na 44-37 a na startu třetí části završil šach mat svého týmu na 58-40 (po dílčím skore 38-11). NH se ani pak nevzdala a salvou trojek se přitáhla až na pět bodů. To už běžela poslední desítka, v níž ale pro domácí včas opět zabral Lockett, který se dvěma slepenými trojkami Sehnala zajistil bezpečnou plavbu do vítězného přístavu.

Vedle Locketta Nymburk sytili Palyza (16), Kříž (12+9 doskoků) a Sehnal (11+6 asistencí na 9 ztrát). Hosty, kteří postrádali skórera Morgana a museli hodně litovat 12 minutých šestek, táhli podkošoví Radukič (21+9 doskoků), Mathon (15) a Bohačík (12). Z pole preciznější Nymburk (v procentech 48-39) ničil zpod koše (44-22), z brejků (28-17) i svou lavičkou (40-25), navíc méně ztrácel (14-18). NH dala víc trojek (9-11), šestek (23/12 - 31/19) i bodů z druhých šancí (5-11).

Ladislav Sokolovský (trenér ERA Basketball Nymburk): „Zápas byl podobný tomu, jaký jsme hráli v Ostravě. Většinu zápasu jsme vedli, ale nechali jsme soupeře se udržet v kontaktu. Bylo to více bojovné utkání, Ostrava má tři silné pivoty a pro naše hráče to nebylo jednoduché, ale odvedli dobrou práci. Trochu nám chyběl klid při šestkách v první půli a nějaká ta trefená střela z dálky. A také to chtělo více klidu v protiútoku a jít důrazněji do koše. Pak by to bylo klidnější utkání. Proti útočnému týmu jako je Ostrava není ani 80 inkasovaných bodů tak špatných, zvláště když tam byly dvě jejich trojky o desku. X faktorem byl Eric Lockett. Všichni se snažili, ale Eric tomu hodně pomohl. Měl po té pauze chuť. My mu chtěli dát jen pár minut, ale sám přišel s tím, že může víc, tak jsme ho nechali hrát déle. I když nerad někoho osobně chválím, tak on si tu pochvalu dnes zaslouží. Ale to i více hráčů.”

 


Lukáš Palyza (křídlo ERA Basketball Nymburk): „Když jsme hráli na hraně naší fyzické hry, tak jsme neměli problém, ale když jsme zpomalili a začali se ploužit, tak měla Ostrava ten úsek hry lepší. My musíme hrát rychlý basketbal, když zpomalíme, tak soupeři, kteří jsou zvyklí na pomalejší basketbal, nás přehrávají. Musíme hrát neustále na hraně našich fyzických možností. Tak tomu bylo v Nymburce vždy. Pět minut na maximum a jít střídat. Když se zpomalí, tak pak soupeř začne dávat i šťastné trojky a jeho pivoti se cítí komfortně. Dnes nám hodně pomohl Eric Lockett, který hned po nástupu začal hrát velmi efektivně v obraně i útoku. S ním jsme měli minuty, kdy jsme zastavovali soupeře a rychle běhali dopředu. Chvílemi to vypadalo, jak když na tréninku běháme lajny,. Běhalo se nahoru dolu a to nám sedělo a Ostravě ne. To si z dnešního utkání musíme odnést, že tak musíme hrát celých 40 minut a ne jen krátký úsek. Mě se tady v Poděbradech hraje dobře. S nároďákem tu mám natrénováno hodiny. a hodiny, navíc zde bydlím, takže to beru jako domácí halu. A já jsem pro tyto akce, které pomáhají se přiblížit dalším fanouškům. Ať už jsou to zápasy pro děti nebo tyto výjezdní zápasy. Klidně by jich mohlo být víc za sezonu. I my hráči dostaneme nový impuls a vytrhne nás to ze stereotypu.”

Adam Choleva (trenér NH Ostrava): „Za našeho vedení 29-20 nastartoval Nymburk šňůru 24-5 a ještě to pak přetáhl do třetí čtvrtiny, kdy to natáhl na rozdíl 18 bodů. My se pak sice ještě chytli, stáhli jsme to, ale našimi chybami jsme si to prohráli. Dařilo se nám na doskoku, ale měli jsme hodně ztrát, k tomu jsme nedávali ani šestky a nezahrál nám Majerčák. Ten to ale jistě napraví v sobotu. Můžeme odjet s hlavou vzhůru, protože jsme tu odehráli dobrý zápas. Pochvalu zaslouží Petr Bohačík, který po zranění ukázal, jak nám pomůže v dalším průběhu sezony a v boji o A1. Chci to hrát přes pivoty, když máme hrozbu pod košem a střelce z dálky, tak je to jen plus.”

Petr Bohačík (power forward NH Ostrava): „Dojem z utkání je sladkokyselý. Drželi jsme se v kontaktu deseti bodů, snažili jsme to ještě fauly dohnat, ale nepovedlo se. Prohráli jsme si to nepovedenými úseky, kdy jsme špatně vyhodnotili situace. Ve druhé čtvrtině, kdy jsme vedli o devět bodů, jsme nechali jít Nymburk během dvou minut přes nás. Pak se nepovedl ani vstup do druhé půle. Ještě jsme to zdramatizovali a můžeme odejít s hlavou nahoře. Většinu zápasu jsme hráli to, co jsme chtěli, ale měli jsme dnes ještě na víc. Kluci teď hrají dobře, já se do pohody po zranění teprve dostávám, ale jde to samozřejmě lépe, když se daří týmu. Víme, že už máme na dosah A1, ale nechceme to zakřiknout a je před námi ještě hodně práce. Já to tady v Poděbradech znám z národního týmu, tak jsem věděl, do čeho jdu na rozdíl od ostatních kluků, kteří byli překvapeni z toho, jaká je tu hala. Já osobně se ale těšil spíš do Nymburku.”

 

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

03

hodiny

11

minut

17

vteřin

vs.

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále