Startuje projekt BEZ FAULŮ.

TZ k tradičnímu projektu.

ČÍST DÁLE

9. 2. 2021

Už se to zase blíží. Období, kdy fauly, minuté střely a dokonce technické chyby budou mít v lize basketbalistů svou nesmírnou hodnotu. Za rohem je start třetího ročníku společné charity českého basketbalu, České televize a Konta Bariéry, jež nese nezvyklý název „Bez faulů“. Její výtěžek tentokrát pomůže na nákladné rehabilitace dvanáctiletému Dominiku Moravcovi ze slezských Těškovic, který by se chtěl stát basketbalistou, ale momentálně bojuje s těžkou nemocí – ischemií míchy.

„Je super, že máme v Česku takovéhle charitativní akce, protože každý si zaslouží šanci na splnění svého snu a já jsem rád, že k tomu může přispět i náš tým. Takže ve vybraném zápase nás nebudou tolik mrzet neproměněné střely a zbytečné fauly, když to bude na tuhle dobrou věc,“ naznačil křídelník BC GEOSAN Kolín Filip Novotný, jak vše bude už potřetí probíhat.

Každý klub Kooperativa NBL, nejvyšší soutěže basketbalistů, si v blížící se nadstavbové části zvolí jeden domácí zápas, kde za každou minutou střelu svého týmu zaplatí do společného banku 100 korun, 200 korun složí za každý faul mužstva a rovnou tisícovku za technickou chybu.

To ale nebude všechno. Bonus přidá i generální partner soutěže, pojišťovna Kooperativa, jež věnuje 100 korun za každou smeč a 500 korun za každý „alley-oop“ (smeč po zachycení přihrávky během výskoku), které budou k vidění v zápasech v celém sledovaném období charity, jež startuje už ve středu v Nymburce pohárovým Hyundai FINAL 8 Českého poháru mužů.

Jeho generální partner, automobilka Hyundai, pak přidá Dominikovi 1 korunu za každé zhlédnutí videa s „Hyundai Drive of the Game“ (nejlepší nájezd každého utkání) na sociálních sítích Facebook a Instagram CZ.BASKETBALL během celého FINAL 8.

A zapojit se tradičně budou moct i diváci a fanoušci, a to zasláním dárcovské SMS ve formátu DMS BEZFAULU 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777, kdy ceny textových zpráv jsou 30, 60 či 90 korun.

Při loňském druhém ročníku charity se podařilo ze všech zdrojů shromáždit téměř 167 tisíc korun.

„Faul nebo minutá střela jsou brané jako špatné věci, ale teď mají úplně jinou hodnotu, protože mohou aspoň trochu pomoct Dominikovi při cestě za snem stát se basketbalistou. Proto - trochu netradičně - doufám v co nejvíc minutých střel i faulů v jednotlivých vybraných zápasech. Pokud jde o náš tým, tak my budeme asi hodně štědří, protože skoro každý zápas aspoň jeden dva hráči dohrávají se čtyřmi fauly, což Dominik určitě ocení,“ povytáhlo obočí křídlo Jakub Slavík z Opavy, odkud to je stejně jako z dalšího ligového města Ostravy do Dominikova bydliště jen něco přes dvacet kilometrů.

„Charita Bez faulů je určitě dobrým nápadem a jsem rád, že jako hráči můžeme být její součástí a podílet se na pomoci lidem, kteří ji potřebují,“ doplnil přední křídelník DEKSTONE Tuři Svitavy Matěj Svoboda, který si zvolil originální formu vlastního příspěvku:

„Jelikož se vždycky snažím své střely proměňovat, ve vybraném utkání za sebe věnuju stokorunou za každou svou danou střelu.“

Název charity „Bez faulů“ v sobě nicméně skrývá ještě jeden plán. Jde o projekt českého basketbalu, který je zaměřený na zlepšení chování rodičů na utkáních dětí a mládeže.

„Já na svá mládežnická léta vzpomínám moc rád. Rodiče nás vždycky vozili na zápasy, fandili, bubnovali a hodně nás podporovali, ale nevzpomínám si, že by byli agresivní vůči rozhodčím nebo trenérům. Myslím, že je respektovali a dneska, když se jdu podívat na zápasy svého mladšího bráchy, tak mám pocit, že jim ten respekt občas trochu chybí,“ uznává oprávněnost projektu 21letý kolínský Medvěd Novotný.

Stejně starý Slavík přizvukuje. „V zápasech mládeže to rodiče většinou prožívají víc než samotné děti. Tyto emoce jsou super, mohou mládež popohnat k lepším výsledkům a ke sportu neodmyslitelně patří, ale neměly by přesahovat určité meze. Trenéři i rozhodčí se stejně jako hráči snaží podat co nejlepší výkon. Sám jsem zažil sporné momenty, při kterých mohou emoce hodně vygradovat, ale i v těchto situacích je zapotřebí respektovat rozhodnutí jak trenérů, tak rozhodčích. A tento respekt je důležitý především ze strany rodičů, protože právě oni jsou vzory pro své děti a mají největší vliv na jejich další rozvoj.“

Nejstarší z ligového tria, 24letý Matěj Svoboda, si z mládežnických let pamatuje hlavně to, že někteří rodiče bývali slyšet o něco víc. „Obecně si myslím, že je důležité, aby rodiče podporovali své děti, nicméně nikdy by neměli zasahovat například do práce trenéra.“

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

03

hodiny

14

minut

50

vteřin

vs.

30. 3. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 11. kolo - Skupina A2

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

81:64

20:2741:4660:54

27. 3. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 10. kolo - Skupina A2

AKTUÁLNÍ POZICE V TABULCE

2. MÍSTO

Skupina A213 VÝHER / 19 PROHER (40.6 %)