Basket je naše srdeční záležitost

ČÍST DÁLE

25. 12. 2023

Je čtvrtek odpoledne a setkáváme se v jedné ostravské kavárně blízko haly Tatran. Přichází na čas s celou svou rodinkou. Jsou čtyři a několik posledních sezón nechyběli na žádném domácím zápase.

Vencu, hlavu rodiny, nepřehlédnéte. Vysoký svalnatý blonďák přichází se svoji drobnou ženou Sváťou a dvěmi dětmi - Eliškou a mladším Vaškem.

O basketu vypráví stejně plameně jako fandí při každém zápase.

“Fandíme ostravskému basketbalu už od roku 2006. Vím, přesně kdy to bylo. Bylo to za doby Zbyni Pospíšila, Jardy Prášila, Juraje Gavláka, Markta Mužíka a Ctirada Klimánka proti Dečínu,” vzpomíná. 

“Jarda tehdy rozhodl střelou se sirénou z poloviny hřiště a my vyhráli zápas,”dodává rodilý Ostravák.

Proč jste si vybrali v Ostravě zrovna basket? Ve městě, kde má tradici také fotbal a hokej?

V: ”U nás to byla jasná volba. Manželky otec je původem z Prahy, takže ve fotbale fandí Spartě, takže jsme si museli najít sport a tým, kde bychom mohli fandit jednomu týmu. A vyhrálo ostravské NHáčko”

Jak se k basketu dostala tvoje celá rodina? 

V: “Jak jsem říkal, ze začátku jsme chodili nejdříve s manželkou. Po narození dětí jsme měli chvíli pauzu, ale teď chodíme celá rodina. Je super, že nás basket spojuje. Cestu si k němu našly i děti, doma to rozebíráme a máme společnou skupinu, kde si píšeme, když nejsme zrovna spolu.”

O vás je známo, že jezdíte i na venkovní zápasy. Které venkovní haly se ti nejvíce líbí?

V: “Zatím jsme se byli podívat na USK, Kolíně, Olomouci, byli jsme samozřejmě v Opavě. Musím ač nerad přiznat, že nejhezčí mají halu za mě asi v Opavě”

Letošní výroční sezóna se nevyvíjí podle vašich představ. Jak se ti na ní jako fanouškovi kouká?

V: Škoda prohraného prvního zápasu s Opavou, byl to krásný úvod  a oslava výročí. Setkání s legendami, které jsem dlouho neviděl - trenér Rón, Hummel a spousta dalších. Určitě nepatříme na spodek tabulky, uteklo nám pár zápas, ale to určitě doženeme.

Co pro Vás znamená hala Tatran? Co byste z pozice fanouška změnili?

V: Určitě je to fenomén, všem soupeřům se tady hraje těžko, pro fanoušky je ale úžasná. Mají k hráčům strašně blízko, v podstatě na dotek. Za mě bych neměnil. Je super vidět, že se celý marketing a vedení snaží, jsou aktivní na sociálních sítí, pořád to sledujeme.

Vašek junior Mě akorát naštve, že v poločase dojdou párky v rohlíku.

V: Jo a nešlo by něco udělat s těma Svijanama? (smích)

A na závěr otázka, kdo je váš oblíbený hráč v dresu NH?

V: Za mě určitě E.Williams

S: Za mě stejně, Williams

E: Já mám jasně, M.Majerčák (usměje se)

VJ: Kevin Týml

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále