Ze Slavie si odvážíme výhru

ČÍST DÁLE

5. 2. 2024

NH V EDENU DOROVNALA SRŠNĚ

Nové huti se povedl na Slavii velký nástup do utkání, díky němuž získala důležitou venkovní výhru (80-89), která ji zarovnala s devátým Pískem a udržela nejtěsnější odstup od dotírajícího Olomoucka. Slavia naopak zaknihovala 15. porážku ze 16 posledních utkání.

Ostrava, ač nadále bez prvního pivota Jetera, se v úvodní čtvrtině vyhoupla z trojek a útočných doskoků do velkého trháku (10-25), a když závěru poločasu díky ukrutné převaze v úspěšnosti z pole, z trojek (1-6) i na doskoku (8-21) vedla až o 21, zdálo se být utkání vyřešeno. Slávisté si ale v poločase umyli hlavy, zagresivnili všechny činnosti a z 36-57 se i pomocí útočných doskoků přitáhli 13 minut do konce na 50-57. Hosté se pak vzpamatovali a jejich opory spolu s Heinzlem kontrovali novým 17bodovým náskokem, na nějž ale sešívaní reagovali převážně zpod koše snížením na 68-72 6 minut před koncem. NH ale znovu zabrala únikem na 11 zásluhou trojek a domácí už se dostali nejblíž na pět dvě minuty do konce.

Vítěze, kteří byli lepší z trojek (18/6 - 21/10) a z lavičky (8-23), sytili Madden (19), Williams (13+7 doskoků), Snopek, Rhodes (po 12), Majerčák (11) a Michal Svoboda (10). Za Slavii (bez Jelínka, Šťovíčka) korigovali Varner (29), Agravanis (20+7 doskoků, 6 asistencí a 4 zisky) a Thompson (12).

Hugo Salgado (kouč SK Slavia Praha): „Tenhle zápas měl dvě úplně rozdílné části. V první polovině jsme si asi mysleli, že nemusíme hrát, když jsme vyhráli minulý zápas. V druhé polovině jsme se dokázali do zápasu vrátit, i když jsme ztráceli 20 bodů, bojovali jsme o vítězství se stejnou aktivitou jako v minulém zápase. Jednoduše řečeno je potřeba, abychom tu stejnou intenzitu z druhé poloviny předváděli celý zápas.”

Lesley Varner (křídlo SK Slavia Praha): „Myslím, že byla škoda, že jsme nehráli celý zápas jako v druhé půlce. Trvalo nám dlouho, než jsme začali doopravdy hrát, nepadaly nám snadné střely. V druhé půlce nám to začalo padat, bojovali jsme, ale rozdíl ve skore byl už moc velký na to, abychom se dostali do vedení. Teď se musíme soustředit na středeční utkání, které potřebujeme vyhrát.”

Adam Choleva (kouč NH Ostrava): „Pro nás důležité vítězství, potřebovali jsme to po špatném vstupu do A2 v Písku, kdy byl podobný průběh jako dneska, vybudovali jsme si 15bodové vedení a poté jsme to pustili a prohráli jsme. Dneska opět jsme měli náskok 21 bodů a nechali jsme domácí se přiblížit, ti začali hrát s ohromnou energií, která jim, myslím, chyběla celou sezonu. Pokud budou takhle hrát, tak s nimi bude mít každý tým problém. Nám zase chyběl pivot Jeter, do toho měl hned Williams problém s fauly. Výborně zahrál Snopek, snažili jsme se to hrát na širší rotaci, nakonec jsme ji museli zúžit v druhém poločase, aby se hráči cítili komfortně a vyhráli jsme. Obrana prvních 25 minut byla přesně tak, jak jsme si představovali, zbylých 15 minut to i na doskoku úplně odešlo. Slavia se chytila, dávala těžké body a my s nervozitou chodili do útoku, čehož se musíme vyvarovat. Chybí nám první pivot, Dominik Heinzl dneska neměl úplně formu, byl týden nemocný, takže když Dominik chytne formu, nebo budeme mít zase prvního pivota, tak nebudu mít strach, ale musíme být všichni a hrát to, co chceme my.”

Igor Svoboda (pivot NH Ostrava): „Hráli jsme naši hru první poločas, poté jsme ztratili to momentum naší hry a dopadlo to vlastně tak, že jsme válčili dlouho. Jsem rád, že kluci to nakonec zvládli, zvedli jsme se, opět jsme našli náš rytmus, vyhráli jsme a to je nejdůležitější.” 

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

71:86

17:1233:3250:57

23. 5. 2024 17:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 2. kolo - Čtvrtfinále