NBL nyní čeká logisticky nelehká mise.

TZ k aktuální situaci.

ČÍST DÁLE

3. 11. 2020

 

Kooperativa NBL se vrací. Řešit musí nákladné testování.         

Liga basketbalistů spatřila v pondělí světlo na konci tunelu, když rozhodnutím vlády o částečném uvolnění přísných koronavirových opatření pro profesionální sport bude moct zřejmě už od 14. listopadu znovu zahájit svůj zápasový provoz. Tedy po více než měsíční odstávce. Už od zítra se týmy smějí díky žádosti federace vrátit k tréninkům v halách a za necelé dva týdny už by se mělo hrát, samozřejmě za trvající absence diváků. Radost z návratu basketbalistů na hřiště se však mísí s nutností řešit jednu velmi palčivou záležitost, jíž je nákladnost testů na covid-19, které budou muset hráči a realizační týmy pravidelně podstupovat.   

„Výstup z dnešní tiskové konference je takový, že před každým zápasem je předepsaný povinný PSR test všech hráčů, což je ekonomicky ohromná zátěž. Jedno ligové kolo by nás tak vyšlo na statisíce korun,“ podotkl předseda Asociace ligových klubů Kooperativa NBL Tomáš Kotrč.

Jeden PSR test stojí kolem dvou tisíc korun, výrazně levnější rychlotest, který by byl pro ligu mnohem „hratelnější“ variantou, vyjde na zhruba tři sta korun. Byť se o tom ještě bude diskutovat, zároveň bude velmi pravděpodobně platit i to, že testováni budou i hráči, kteří se covidem-19 už nakazili, neboť jak podotkl Kotrč, stoprocentní jistota, že se virus do těla nemůže vrátit, není.
 

Zítra bude o nastavení mantinelů pokračování NBL jednat představenstvo Asociace ligových klubů a její šéf Kotrč bude žádat hlavní hygieničku o znovuzahájení soutěže. V žádosti musí být uvedeno především to, v jakých dnech se bude hrát, a jaká budou protipandemická opatření včetně termínů testování. Ve čtvrtek ráno se pak všech 12 klubů prostřednictvím aplikace Zoom sejde na online mítinku k jednání o dalším průběhu soutěže.

 
„Nastavíme si tam principy chování do konce listopadu. V každém případě ale chceme začít hrát,“ zdůraznil Kotrč, který upozornil i na jednu zásadní okolnost:

„Vše, co dnes začalo platit, platí do 20. listopadu, kdy končí nouzový stav. Může se stát, že pak už nebude nutné testovat tak často, to ale dnes nevíme.“


Liga podle svého šéfa stojí nyní před logisticky velmi náročným úkolem.

„Máme odložených 66 zápasů, z toho 18 kvůli karanténám týmů ještě před uzavřením soutěží, a dalších 48 kvůli uzavření ligy. A pro tato utkání musíme najít termíny počínaje 14. listopadem, nebo možná už jedenáctým, kdy se začne hrát. Bude se tak zřejmě muset hrát třikrát týdně a ke středám a sobotám přidat ještě vložené pondělky. Zhruba kolem 15. ledna by se pak dohnal ten měsíční výpadek a někdy koncem února lze předpokládat, že bychom dokončili základní část, pokud se od teď pojede v režimu tří utkání týdně,“ počítá nahlas předseda ALK. 

Při vysoké ceně PSR testů asi nepřekvapí jeho porovnání, že aktuálně bude ekonomicky náročnější ligovou soutěž hrát než nehrát. Brzký úder pandemie už v úvodu sezony také znamená, že dopady jsou nyní citelnější než na jaře, kdy soutěž skončila zhruba o dva a půl měsíce dřív, než měla.

„Těžko se to hodnotí v konkrétních částkách, nicméně na jaře jsme jako liga naštěstí nějak neztratili. Partnery jsme udrželi, organizovali jsme oceňované individuální soutěže a byli aktivní. A v klubech, co mám informace, se partnery více či méně podařilo také udržet. Nějak se to tedy ustálo. Teď to ale přišlo brzy a my musíme něco vymyslet a nabídnout partnerům. Na jaře byla výhoda, že už byla dohraná základní část. A tu za každou cenu chceme dohrát jako minimální cíl i teď. Podzim bude celkově finančně náročnější, navíc všechny akce jako All-Star Game nebo vrchol Českého poháru máme teprve před sebou.“
 

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

00

dnů

03

hodiny

18

minut

09

vteřin

vs.

26. 4. 2024 18:00

Víceúčelová hala Opava - Opava, 5. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále