V Ústí jsme padli až ve druhém prodloužení.

Smolná porážka na severu Čech.

ČÍST DÁLE

21. 11. 2019

Review: Sluneta Ústí nad Labem: NH Ostrava

Kolo: 11

Datum: 20.11.2019

Ústecká SLUNETA aspiruje na zápis do rekordních knih – za svých 11 zápasů v letošní sezoně Kooperativa NBL hrála už třetí prodloužení, tentokrát dokonce dvojité - a opět vítězné! A byť by nejspíš nikdo v ústeckém stánku před zápasem na takové drama nevsadil, i Nová huť stejně jako Brno či Hradec ukazují, že i s celky ze spodní čtyřky se musí vážně počítat. Tentokrát ještě Pandy vyválčily výhru 107-100, ale příště už takové štěstí mít nemusejí. A že ho temtokrát byly potřeba pořádné hrsti!


SLUNETA sice měla lepší start, ale z 9-2 se brzy propadla na 12-20, když NH útočila zpod koše. Houška pak domácí přivedl k remíze a poločas s 11 body hostů z druhých šancí skončil na takřka vyrovnaném skore (39-38). Ve třetím dějství ovšem Ostrava přiložila pod kotel trojkami a ujala se vdení 57-61.

V dramatu čtrvté čtvrtiny se po trojkách hostů museli domácí kopat až z osmibodové jámy, ale i díky ztrátám NH to dokázali. Když se z šestek vyšvihli půl minuty do konce až k minitrháku na 78-74, zdálo se být hotovo, jenže ostravský rozehrávač Nábělek kontroval trojkou a po dvou šestkách domácího Browna poslal duel do prvního prodloužení svým dalším distančním projektilem (na 80-80).

Rozpumpovaný dirigent pak nešel zastavit ani v prvním díle nastavení, kde úřadoval 9 body a týmu dal 80 sekund do konce vedení 87-91. Hrdina domácích Pecka byl však v tyto momenty všude, útočné doskoky zapisoval hráběmi a po jednom z nich Houška z šestek snížil, aby po dalším už sám Pecka rovněž z trestné linie vyrovnal. Radek Pumprla ještě z šestek poslal do nového vedení NH, ale kdo jiný než Pecka, a jak jinak než z útočného doskoku vybojoval druhé prodloužení.

V něm hosty ještě jednou zkusil dvěma trojkami postavit na nohy Nábělek (při vyfaulování většiny opor už mu ani nic jiného nezbývalo), ale domácí si postupně z šestek a dalších útočných doskoků budovali minivedení, jež v poslední půlminutě dokázali i navýšit.

Ladislav Pecka svůj výkon sezony (rating 39) naplnil 24 body, 20 doskoky (8 v útoku) a 8 získanými fauly. Stejných 24 bodů s 12 doskoky a 6 asistencemi vystřihl podkošový kolega Houška, rozehrávač Brown přidal 16 bodů, další playmaker Šotnat 14 bodů s 6 asistencemi a 6 zisky a 45 minut hrající Svejcar vyskládal 13 bodů s 9 doskoky. Novou huť (opět bez křídla Šmída) tlačil kvintet Newkirk (22+9 doskoků), Nábělek (21, trojky 8/5), Petr Bohačík (18+17 doskoků), Pumprla (17+7 doskoků a 7F+) a Holsey (16+9 doskoků).

Hostům patřily trojky (7-13), domácím naopak šestky (45/36 – 21/15), útočné doskoky (23-14) a bodyz nich (27-17). Novou huť navíc zatížilo i 21 ztrát.

 

Peter Bálint (kouč NH Ostrava): „Gratuluji domácímu týmu k výhře, i když nemůžu říct, že byla úplně zasloužená. My jsme zde odehráli dobré utkání, měli jsme trošku slabší začátek, udělali jsme pár chyb, ale pak jsme se dokázali vrátit. Hodně času jsme vedli, bohužel v závěru základní hrací doby i prodloužení jsme ukázali mladickou nerozvážnost, kdy jsme se pouštěli do zbytečně těžkých střel. Během zápasu nám hodně pomohlo, že při spoustě faulů obou týmů jsme dokázali proměňovat trestné hody. Myslím, že náš tým si zaslouží obrovský kredit za to, co dnes předvedl, prodloužení jsme odehráli prakticky s dorostenci. Když budeme v takových výkonech pokračovat, potvrdí se, že cesta, kterou jsme si nastavili, je ta správná.“


Antonín Pištěcký (kouč SLUNETA Ústí): „Z mé strany půjdou slova chvály nejspíš jen na stranu Ostravy, i po 7 hodinách v autobuse sehrála výborný zápas. My jsme si řekli, že po soupeřích půjdeme od začátku, budeme agresivní, nedáme jim čuchnout, jenže jsme jim čuchnout dali. Nedali jsme spoustu otevřených střel, dělali jsme chyby v obraně a posadili je na koně. Neuvěřitelné je, v jakém stylu zvládli posledních patnáct minut, protože ty dohrávali v úzké rotaci s řadou dorostenců. Klobouk dolů a velká poklona především Martinovi Nábělkovi, dlouho, nebo možná ještě nikdy jsem neviděl, aby takhle mladý hráč předvedl tak úžasný výkon! Ten to tam mohl kopat od půlky a my si s tím prostě nevěděli rady. Bylo to hrozně těžké, nedokážu si představit, že bychom to před ligovou pauzou nezvládli, a jsme tak šťastní za výhru. Budeme ale muset zapracovat na spoustě věcí.“

 

Martin Nábělek (rozehrávač NH Ostrava): „V první řadě gratuluju domácím, jinak k tomu osobně asi nemám moc co říct... (dlouho mlčí, viditelné zklamaný) Pro nás to byl strašně těžký zápas, celé prodloužení jsme hráli s dorostenci... Bude to pro nás hodně dlouhá cesta domů po takové ušmudlané porážce.“
 

Pavel Houška (power forward SLUNETA Ústí): „Ostrava si zaslouží obrovské uznání a myslím, že domů mohou její hráči odjíždět se vztyčenou hlavou. Co se týče nás, můžeme být rádi, že jsme ten zápas zvládli vítězně.“

NÁSLEDUJÍCÍ ZÁPAS

01

den

20

hodin

02

minuty

59

vteřin

vs.

28. 4. 2024 18:30

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 6. kolo - Čtvrtfinále

PŘEDCHOZÍ ZÁPAS

100:93

0:00:00:0

23. 4. 2024 18:00

SH Ostrava-Tatran - Ostrava, 4. kolo - Čtvrtfinále